Annie en Frans van den Berg
Annie en Frans van den Berg

Frans en Annie van den Berg na vijftig jaar nog altijd een twee-eenheid

Human Interest

Mariahout – Op 6 november 1970 zeiden Frans van den Berg en Annie de Kruijf ‘ja’ tegen elkaar. Na vijftig jaar vormen ze nog steeds een twee-eenheid en genieten ze van elkaar en van mooie dingen van het leven. 

Gezelligheid op ‘D’n Dijk’
Familiemensen, dat zijn Frans en Annie. De deur staat altijd open en iedereen is welkom. Dat was ook de reden dat kinderen en kleinkinderen ze jaren geleden verrasten met een bord voor op de schuur. ‘D’n Dijk’ met grote letters geschreven, een verwijzing naar de tijd dat het paar nog in Erp op de Veghelsedijk woonde. Toen ze naar Mariahout verhuisden zei een kleinkind; “Nu kunnen we nooit meer frietjes eten op D’n Dijk.” Door deze originele oplossing staat ‘D’n Dijk’ nog steeds open voor frietjes. Als er geen corona was geweest hadden Frans en Annie zeker feest gegeven. In de Vijfeijken in Mariahout vierden ze al hun 25-jarig en 40-jarig huwelijk en ook dat ze samen 120 werden. Annie stond jaren bij dochter Anita in deze horecagelegenheid achter de bar.

Van een bruiloft komt een bruiloft
51 jaar geleden sloeg de vonk over. Dit was op de bruiloft van Frans’ broer met Annie’s zus. Een jaar later was het dus wederom feest. Het stel ging wonen bij Frans’ vader en vier broers in Son. Moeder was bij de geboorte van het tiende kindje overleden. Frans bouwde zelfstandig een kippenkooi (woninkje) op het erf. Het varkensbedrijf Van den Berg lag in Son, maar door grensverschuivingen werd het na twee jaar gemeente Eindhoven. Echt veranderen van woonplaats deed het stel daarna een paar keer. Mooie herinneringen hebben ze aan Erp waar ze een pluimveebedrijf hadden. Studenten en belangstellenden waren altijd welkom. Zelfs een Russische staatssecretaris bezocht het bedrijf. Op werkbezoek terug mochten Frans en Annie bij hem in Moskou thuis komen. In zijn kleine armoedige flat dronken ze door ruimtegebrek op zijn bed koffie. Het bezoek maakte veel indruk.

Gezinsleven
Inmiddels is het met het boeren gedaan en genieten Frans en Annie nog steeds actief van het leven. Hun kinderen Anita, Christine, Suzanne en Mark met partners en zeven kleinkinderen spelen hierin een belangrijke rol. Daar verwijst ‘D’n Dijk’ ook naar, het gezinsleven. Cadeautjes, daar doen ze niet aan. Ze gaan liever samen met het gezin op vakantie. Ze zijn tevreden over het leven en delen samen hobby’s: jeu de boules spelen, fietsen en gymmen. En samen op stap gaan, al is dat nu minder. En daarom, als het lukt dan komt dat feestje er nog wel.

Afbeelding