Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel roept op tot voorrang voor meest kwetsbaren bij griepprik

Medisch & Gezondheid

Aarle-Rixtel - Elk jaar kunnen mensen een griepprik gaan halen bij de huisarts. Mede vanwege het coronavirus lijkt de vraag naar de griepprik bij de huisartsen het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, na advies van het RIVM besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepprik krijgen.

Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel doet aan zijn cliënten dan ook de volgende oproep. ''Als u een van onze gezonde patiënten bent, tussen de 60 en 69 jaar oud, kunt u ons meest kwetsbare patiënten voorrang geven door als laatste te komen. U bent dan welkom op donderdag 12 november tussen 17.15 en 17.30 uur in de Dreef met uw uitnodigingsbrief. Wij stellen dit enorm op prijs en zijn reeds enorm geholpen als tientallen patiënten ervoor zouden kiezen om in dit laatste tijdsblok te accepteren dat de griepprikken eventueel op kunnen zijn. Bijvoorbeeld als u al jaren ervoor kiest om niet te komen vanwege uw goede gezondheid", laten de huisartsen weten.

Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel bestelt al jaren een bepaald aantal griepprikken, waarbij elke praktijk jaarlijks een maximum aantal van 10 procent teveel mag bestellen. De bestelling wordt gebaseerd op de opkomst van eerdere jaren. De opkomst in Aarle-Rixtel was in 2018 46 procent (landelijk 51,3) en in 2019 48 procent. ''We zouden daar graag verbetering in willen zien op termijn. Op basis van een flitspeiling in het voorjaar is een grotere opkomst verwacht in 2020: zo'n 5 tot 7 procent stijging. Wij hebben daarom het maximale aantal van 10 procent extra griepprikken besteld: 1380 stuks."