Wethouder Joan Briels, GZ-psycholoog Dominiek Huis in 't Veld en Laura Volleberg van Team Jeugd en Gezin
Wethouder Joan Briels, GZ-psycholoog Dominiek Huis in 't Veld en Laura Volleberg van Team Jeugd en Gezin Foto: Mark Barten

Inzet psycholoog jeugdzorg een succes, project gaat door

Algemeen

Laarbeek - De inzet van een psycholoog gezondheidszorg (GZ) in Laarbeek is zeer succesvol. Tweeënhalf jaar terug werd gestart met de pilot waarbij zo’n psycholoog professionele geestelijke en psychische hulp biedt aan kinderen en hun ouders. Hulp dichtbij huis in plaats dat direct naar instanties wordt doorverwezen. De pilot zou drie jaar duren. Wethouder Joan Briels kwam deze week met goed nieuws. De inzet van de GZ-psycholoog wordt voor onbepaalde tijd verlengd.

Net als andere gemeenten heeft Laarbeek te kampen met flinke tekorten op de jeugdzorg. Sinds dat deze zorgtaken vanuit het Rijk op het bordje van de gemeente zijn gelegd, komen gemeenten jaarlijks geld tekort om de taken goed uit te voeren. Maar waar in andere gemeenten de zorgkosten flink blijven stijgen, slaagt Laarbeek erin om de stijging van de zorgkosten enigszins te beteugelen. Eén van de succesfactoren hierbij is de inzet van een GZ-psycholoog. In de gemeente Laarbeek is Dominiek Huis in ’t Veld actief als GZ-psycholoog. Zij staat dicht bij kinderen en gezinnen waar psychische problemen spelen. ‘’In overleg met de huisartsen in Laarbeek en de zorgverzekeraar CZ wilden we de jeugdzorg anders gaan inrichten”, legt wethouder Briels uit. ‘’Doorverwijzen naar instanties werkt drempelverhogend voor ouders die zich zorgen maken om hun kind. En daarbij zijn er ook nog eens lange wachttijden. Dan is het toch veel makkelijker als je iemand dichtbij huis hebt die mee kan kijken en mee kan helpen. Dominiek is inhoudelijk deskundig en zorgt ervoor dat kinderen de juiste zorg krijgen. Zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig.”

Samenwerken
Alle huisartsen in Laarbeek werken mee in dit traject en kunnen kinderen en/of ouders met hulpvragen doorsturen naar GZ-psycholoog Dominiek. ‘’Ik probeer ze dan zo snel mogelijk uit te nodigen voor een gesprek. Tijdens dat gesprek wil ik graag weten wat de klachten zijn, maar ook wat wél goed gaat.” Huis in ’t Veld werkt daarbij ook nauw samen met het Gebiedsteam Jeugd van de gemeente Laarbeek waarin onder andere gezinscoaches actief zijn. ‘’We werken veel samen. Het moet niet uitmaken bij welk loket ouders en kinderen binnenkomen, als ze maar de juiste hulp krijgen. We krijgen binnen de gemeente de vrijheid om te doen wat nodig is. En dat heeft effect”, verduidelijkt Laura Volleberg van het Sociaal Team Jeugd.

“We kijken wat we lokaal kunnen doen. Vaak komen we er wel uit. Het is belangrijk dat ouders en kinderen weten dat je er bent. Doordat we het niet te zwaar maken, wordt het voor de mensen minder zwaar. Diagnoses staan bij ons niet op de voorgrond, we brengen de situatie in kaart en gaan aan de slag”, geeft Dominiek aan. “Ouders willen vaak tips en handvatten om het gezin draaiende te houden en dat ze hun kinderen zelfverzekerd de wereld in kunnen sturen. Daar doen we het voor.”

Opvoedkundige vragen
Met de inzet van een GZ-psycholoog aan de voorkant, voorkomt de gemeente onder meer de inzet van dure zorg aan de achterkant, die vaak niet eens nodig blijkt te zijn. Laura Volleberg: “Huisartsen sturen ouders met opvoedvragen nu ook eerder naar Team Jeugd. In opvoedkundige vragen zijn wij gespecialiseerd. Die verbinding met elkaar is echt sterker geworden.”

Het goede nieuws is dus dat de inzet van GZ-psycholoog gecontinueerd blijft. Dominiek: “Dit jaar heb ik al ruim 100 kinderen en ouders gesproken. Dat is positief omdat we er dan ook echt op tijd bij zijn. Dat maakt deze baan ook zo leuk. Je merkt het effect op de kinderen. Zij krijgen de juiste hulp die nodig is.”