Voorzitter Bert Pellegrino plaatst een van de rode rozen
Voorzitter Bert Pellegrino plaatst een van de rode rozen

Herdenking overleden Laarbeekse Veteranen

Algemeen

Laarbeek - Omdat de Laarbeekse Veteranendag was afgelast heeft het bestuur van de Laarbeekse Veteranen op donderdag 12 november een bloemenode gebracht bij het Veteranenmonument in het Laarbeekse Gemeentehuis.

De jaarlijkse herdenking van gesneuvelden en overleden veteranen uit de Laarbeekse dorpen is onderdeel van de Laarbeekse Veteranendag. Daarbij worden de gesneuvelde militairen uit de Laarbeekse dorpen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands Indië herdacht en ook de later overleden veteranen en leden van de vereniging. De geplande herdenking en reünie op zaterdag 14 november kon vanwege corona niet doorgaan.

Uniek monument
In het bijzijn van burgemeester Frank van der Meijden bracht daarom op 12 november een delegatie van het bestuur een bloemenode bij het Laarbeekse Veteranenmonument. Voor deze gelegenheid was het unieke monument verplaatst vanuit de kleine hal naar de grote hal van het Gemeentehuis. Een uniek monument omdat het in een gemeentehuis staat en bovendien verplaatsbaar is.

Een indrukwekkend onderdeel van de jaarlijkse herdenking is het zogenaamde dodenappél met de Rozenceremonie. Tijdens het dodenappél worden de namen genoemd van de overledenen en bij de rozenceremonie wordt kort stilgestaan bij de veteranen en leden die het afgelopen jaar zijn overleden. Daarbij wordt voor elk van hen een rode roos geplaatst in een bos witte rozen. Vanwege corona ging het dit jaar dus anders, alleen een delegatie van het bestuur en de burgemeester waren aanwezig en alles op gepaste afstand.

Erop vertrouwend dat de herdenking volgend jaar weer normaal kan doorgaan wordt tijdens de Rozenceremonie in november 2021 alsnog aandacht besteed aan dit jaar overleden veteranen en leden van de vereniging.