Afbeelding

ASV’33, ELI en vv Mariahout gaan over op ledverlichting

Algemeen

Laarbeek - Hoewel er als gevolg van de Covid-19 crisis nauwelijks meer gevoetbald kan worden, zijn de voetbalverenigingen achter de schermen druk aan het werk. ASV’33, Eli en vv Mariahout hebben de handen ineengeslagen om de veldverlichting op hun sportparken te vervangen door ledverlichting. De huidige lampen zijn aan vervanging toe, en de verenigingen kiezen voor energiezuinige en duurzame ledverlichting. 

Ledlampen hebben een bijkomend voordeel dat de lichtsterkte instelbaar is. Inmiddels hebben ASV’33, Eli en vv Mariahout een contract ondertekend met Oostendorp Nederland voor het vervangen van de verlichting die in eigendom is van de verenigingen zelf. Hiermee zetten de verenigingen weer een flinke stap in de verduurzaming van de sportparken.

Verduurzaming
De planning is dat de nieuwe ledverlichting nog dit jaar wordt geïnstalleerd. Hierdoor kunnen de verenigingen gebruik maken van de BOSA subsidie. Omdat de ledverlichting een verduurzaming betekent wordt deze subsidie nog eens met 10 procent verhoogd tot 30 procent van de totale kosten. Daarnaast draagt Centrum Management Laarbeek, onderdeel van Ondernemersfonds Laarbeek, 750 euro per vereniging bij aan dit gezamenlijke duurzame initiatief.

Voor ASV’33 betreft het de vervanging van de verlichting op veld 2 B en het trainingsveld. ELI vervangt de verlichting op het hoofdveld en op het trainingsveld. Vv Mariahout vervangt de verlichting op veld 2 en brengt extra ledverlichting aan op een gedeelte van veld 3, waardoor extra trainingsmogelijkheden worden gerealiseerd.

Goedkeuring gemeenteraad
De overige lichtmasten op de drie sportparken zijn eigendom van de gemeente, evenals de lichtmasten op het veld van korfbalvereniging Flamingo’s. Ook voor de vervanging van de verlichting op deze velden is onderhandeld met Oostendorp. Hierdoor ontstond een totaalpakket van ledverlichting voor maar liefst 10 velden, dit was ook uniek voor de leverancier. Door de omvang van het project kon een flinke korting worden bedongen op de totaalprijs voor de ledverlichting. De vervanging van de lichtmasten van de gemeente moet echter nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd, dit staat op de agenda voor de raadsvergadering van 17 december.

De verenigingen ASV’33, ELI, Flamingo’s en vv Mariahout hopen van harte (en gaan ervan uit) dat de gemeenteraad zal instemmen met het voorstel voor vervanging van de veldverlichting door LED, waardoor een verdere stap kan worden gezet in de verduurzaming van de sportparken. Door de inzet van de sportverenigingen kan de gemeente daarbij ook profiteren van de gezamenlijke korting die tijdens de onderhandelingen bereikt is. Een win-win situatie dus.