Henk Buiting in actie bij ATTC'77.
Henk Buiting in actie bij ATTC'77.

Henk Buiting: fanatiek tafeltennisser bij ATTC en hobbyfotograaf met een bijzonder verhaal

Algemeen

Aarle-Rixtel – Met twee handen tegelijk spelen tijdens een tafeltenniswedstrijd in de vijfde klasse. Dat is de specialiteit waar Henk Buiting (62) om bekendstaat. Bij zijn club ATTC ’77 is hij niet alleen speler, maar ook jeugdtrainer. Daarnaast heeft Buiting een andere grote passie: natuurfoto’s maken.

Na een aantal omwegen en andere sporten gedaan te hebben, besluit Buiting op zijn 39ste te beginnen met tafeltennis. Dit heeft echter geen makkelijke geschiedenis. Hij heeft namelijk vanaf jongs af aan een handicap aan zijn rechterschouder waardoor hij zijn rechterarm moeilijk kan bewegen en daardoor een aantal operaties nodig heeft. Een paar behandelingen zijn voorbij en Buiting gaat tafeltennissen.

Bijzondere speelstijl
Buiting is van nature rechtshandig, maar houdt de eerste paar jaren vanwege de beperking zijn batje met links vast. Tot zijn eigen verbazing gaat het spelen met zijn ‘chocoladehand’ vrij aardig. De linkshandige backhand is Buitings specialiteit. Zo’n acht jaar geleden merkt de geboren Didammer dat hij meer kan met rechts dan dat hij voor mogelijk hield: de services worden opgeslagen met rechts en wanneer het kan maakt Buiting tijdens de wedstrijd een harde smash met het batje in zijn rechterhand om een punt te scoren.

Sommige tegenstanders zijn in de war als ze tegen hem spelen. “Ze denken dat ik rechtshandig ben, maar krijgen later door dat ik met beide handen speel. Ik kan bij hen zorgen voor wat misleiding door bijvoorbeeld een bal te raken op het batje, dat je normaal gesproken met je andere hand speelt”, zegt hij.

Een van de wedstrijden die Buiting zich nog goed kan herinneren is een pot tegen een tegenstander met eveneens een beperking, namelijk een rolstoeltafeltennisser. In deze match ontstaat al snel irritatie bij Buitings opponent. “Hé, je mag helemaal niet wisselen van slaghand”, zegt de speler in de rolstoel een aantal keer. “Ik ga de reglementen erbij halen”, is zijn volgende reactie. En wat blijkt? Het gebruiken van twee handen voor één batje is toegestaan. De tegenspeler is woest en legt zijn bat neer. Buiting: “Dit was zonder twijfel een van de bijzonderste wedstrijden die ik gespeeld heb.”

Trainer
Ook geeft Buiting al vijftien jaar tafeltennistrainingen, momenteel drie jaar bij ATTC’77. Dit doet hij zo op zijn eigen manier. Buiting: “Mijn aanpak is niet streng, ik wil simpelweg dat spelers plezier hebben, sportief zijn en zichzelf verbeteren. Als de jeugd net zo fanatiek is als ik, ben ik tevreden.”

Fotopassie
Als Buiting niet aan een tafeltennistafel te vinden is, trekt hij de natuur in. Hij is al zeven jaar met zijn camera in allerlei natuurgebieden te bekennen. Hoewel de hobbyfotograaf bijzondere foto’s van bijvoorbeeld eekhoorns en vleermuizen vastlegt is zijn fototoestel niet altijd getuige van goed nieuws. In september 2019 krijgt Buiting tijdens het fotograferen van een motorwedstrijd een hartaanval. Dankzij de aanwezige EHBO-leden overleeft hij, revalideert snel en staat al binnen een aantal weken in de sporthal en op het gras. “Na mijn hartstilstand heb ik mijn leven meteen opgepakt. Ik was alleen een beetje vermoeid.” Deze wederopstanding heeft gelijkenissen met zijn tafeltennismotto: ‘als ik verlies, pak ik de bal op en ga ik verder’.

Henk Buiting.