Afbeelding

Klankbord: 'Koester het lokale'

Algemeen

Laarbeek - De Stichting Klankbord is er vooral op gericht om de eigenheid van elk Laarbeeks dorp in al zijn diversiteiten te behouden en te versterken. De gemeentelijke herindeling en andere vormen van schaalvergroting hebben bijgedragen aan het afnemen van de eigenheid en iconische instituties zoals een eigen gemeentehuis, eigen burgemeester, eigen raad, eigen pastoor, eigen Rabobank, eigen postkantoor enz..

Gelukkig zijn er nog de lokale verenigingen en andere locale organisaties. zoals de sportverenigingen, de gildes, de zangverenigingen, de harmonieën, de heemkundekringen, de seniorenverenigingen, de carnavalsorganisaties, dorpsfeesten en andere tentfeesten, kindervakantiewerk, de eigen sinterklaascomités, de eigen oranjecomités en andere - meer informele- lokale initiatieven.

Verbindende rol
Deze lokale dorpsgebonden instituties moet je blijven koesteren en blijven stimuleren. Zij vervullen binnen de lokale gemeenschappen een belangrijke verbindende rol en vormen tevens - zowel individueel als gezamenlijk - een belangrijk en waardevol sociaal netwerk. Dat is vooral tijdens deze coronacrisis goed te merken. De mensen merken vooral nu hoe waardevol de eigen vereniging kan zijn voor de onderlinge contacten en onderlinge verbondenheid. Het op lokaal niveau samen iets organiseren schept een band tussen mensen en vergroot de leefbaarheid en de sociale cohesie. Daardoor weten mensen elkaar beter te vinden.

Behoud van sterke dorpen
Het nieuwe subsidieprogramma van de gemeente heeft als slogan: Samenwerken en verbinden voor een sterker Laarbeek. Uiteraard kan de stichting Klankbord deze slogan ondersteunen, maar de stichting Klankbord zou deze slogan liever als volgt willen formuleren: Samenwerken en verbinden voor een sterker Laarbeek én behoud van haar sterke dorpen. Uiteraard is het prima om de eigen expertises met elkaar (Laarbeekbreed) te delen en in geval van gemeenschappelijke belangen met elkaar op te trekken. Het streven moet echter vooral zijn gericht op het behoud en versterking van het eigen lokale. In de Toekomstvisie Laarbeek 2010-2020 “Groei in balans” wordt als een van de belangrijkste speerpunten van beleid genoemd: behoud en versterking van de cultuurhistorie en contrastrijkdom binnen de vier kernen. Dat was destijds ook van de belangrijke speerpunten van het comité Ale Blie. De Stichting Klankbord staat hier nog steeds volledig achter. Behoud en versterking van het lokale levert automatisch een sterker Laarbeek op.