Afbeelding

Historische kadasterkaart Beek en Donk nu digitaal raadpleegbaar

Algemeen

Beek en Donk - Een aantal heemkundekringen in de omgeving zijn zich gaan bezighouden met historische geografie, geïnspireerd door het gegeven dat men in de provincie Limburg hierbij al de nodige stappen heeft gemaakt. De heemkundekring ‘Myerle’ uit Mierlo heeft daarbij een voortrekkersrol gespeeld. Bij deze heemkundekringen heeft zich de Beek en Donkse heemkundekring De Lange Vonder aangesloten.

Vanaf heden is op de website van Historische Geografie Brabant (www.historischegeografiebrabant.nl) de kadasterkaart van 1832 van Beek en Donk te raadplegen. Op deze kaart kan men gemakkelijk te weten komen wat de aard en de grootte van een perceel en wie op dat moment de eigenaar ervan is. Je klikt simpel op een bepaald perceel en in het scherm rechts van de kaart verschijnen de gegevens.

Een link leid je naar de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel (OAT), het allereerste kadasterboek waarin op kadasternummervolgorde alle toenmalige eigenaren zijn genoteerd. Hier kun je aanvullende gegevens van de eigenaren vinden. Verder is het mogelijk om de oppervlakte van een bepaald perceel te weten te komen.

Onder de kadasterkaart is de topografische kaart van nu te zien. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat onder het huis van Johannes Heesakkers (kadasternummer D159) de grote rotonde van de N279 bij Beek ligt. Zijn perceel met verschillende gebouwen was 1545,5 m3 groot.

Aan deze kadasterkaart kunnen een heleboel andere gegevens gehangen worden. Je moet hierbij denken aan veldnamen met daarbij de betekenis daarvan. Ook kunnen aan de eigenaren van de onroerende goederen hun stamboomgegevens worden toegevoegd. Verder kunnen er ook foto’s aan toegevoegd worden. De kadasterkaart van Mierlo laat al goed zien wat de mogelijkheden zijn. Er zijn dus legio mogelijkheden. In algemene zin kun je zeggen dat er vanaf 1832 naar het heden toe gewerkt kan worden.

Lijkt het u interessant om daaraan mee te werken, stuur dan een mail naar info@delangevonder.nl.