Beek en Donkenaren Nick Wagelmans (l) en Sander Krijnen (r) zijn de krachten achter www.radiozenders.fm
Beek en Donkenaren Nick Wagelmans (l) en Sander Krijnen (r) zijn de krachten achter www.radiozenders.fm Foto: Mark Barten

Beek en Donkenaren winnen awards voor ‘Website van het Jaar 2020’

Algemeen

Beek en Donk – Sander Krijnen (37) en Nick Wagelmans (35) hebben op donderdag 26 november met hun website Radiozenders.FM de titel ‘Website van het Jaar 2020’ gewonnen. Het tweetal won twee trofeeën in de categorie radio, voor zowel Beste radiowebsite als Populairste radiowebsite. Door corona kan er echter geen groot overwinningsfeest worden gevierd.

De website-eigenaren weten nog precies waar ze waren op de ochtend van de uitslag: gewoon thuis met laptop op schoot. Na een morgen lang refreshen op websitevhjaar.nl komt de uitslag rond 10.00 uur op de site te staan. Wagelmans belt Krijnen op om het goede nieuws te vertellen. “We hebben gewonnen”, zegt Wagelmans. “Weet ik”, grinnikt Krijnen.

Het was niet de eerste keer dat Radiozenders.FM een nominatie ontving. In 2013 en 2019 was de radiowebsite ook genomineerd, maar trok het aan het kortste eind. Nu is het wel gelukt en dus kan het gezegde ‘drie maal is scheepsrecht’ uit de kast worden gehaald. Er komt geen huldiging, maar beide trofeeën worden opgestuurd. “Hopelijk krijgen we vier prijzen opgestuurd. Dan hebben we allebei de trofeeën in ons huis”, lacht Krijnen.

Krijnen: “We hebben dusdanig veel stemmen gekregen dat we naast de titel Beste radiowebsite ook nog de titel Populairste radiowebsite hebben gekregen. Ook kregen we een hoop reacties binnen, met name felicitaties en positieve feedback. Dat was natuurlijk erg prettig om te lezen.”

“Ons doel was om een grote website te worden.
Nu zijn we het dan ook”

Redenen voor overwinning
Het duo denkt dat door de eerdere nominaties de website bekender is geworden. Het aantal luisteraars speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. “We hebben dagelijks meer dan twintig duizend luisteraars. Veel daarvan zullen natuurlijk op ons gestemd hebben. Ook hebben we meer reclame gemaakt dan voorheen, bijvoorbeeld via pop-ups op onze site. Via deze banners riepen we luisteraars om op ons te stemmen”, zegt Krijnen.

Wagelmans: “We kregen altijd al feedback, niet alleen bij het stemmen. Reacties als ‘jullie site heeft een groot aanbod’, ‘het is een simpele site die mijn tante zelfs begrijpt’ en ‘zo fijn dat er geen reclamefilmpjes op de site staan’ zouden zomaar redenen zijn geweest voor zoveel stemmers.”

Bekroning op jubileum
Krijnen en Wagelmans beginnen op 20 oktober 2010 met het lanceren van Radiozenders.FM. Dit doen ze als hobbyisten. Krijnen werkt namelijk als militair bij defensie en Wagelmans is software engineer bij recharge.com. In het begin draaien zij vooral regionale zenders, later worden dat eveneens landelijke kanalen. Momenteel kunnen luisteraars via de radiowebsite meer dan tweehonderd Nederlandse radiostations beluisteren. Er zijn veel verschillende muziekgenres, dus wie niet van pop houdt, kan bijvoorbeeld naar een speciale zender gaan voor countrymuziek. “Voor ieder wat wils”, zeggen beiden. Dat de site ooit de hoofdprijs zou winnen, had het tweetal alleen maar kunnen dromen. Krijnen: “Ons doel was om een grote website te worden. Nu zijn we het dan ook.”

Sinds dit jaar hebben de Beek en Donkenaren ook een Belgische variant opgezet genaamd Onlineradio.FM. Krijnen: “We hebben steeds meer Belgische luisteraars, daarom krijgen zij ook een website. Hopelijk wordt deze site ook een succes.”