Het oude pand van de Rabobank. Hier moet het nieuwe complex komen te staan.
Het oude pand van de Rabobank. Hier moet het nieuwe complex komen te staan. Foto: Mark Barten

De Heuvel in Lieshout, hoe staat het ervoor?

Algemeen

Lieshout - De plannen zijn gepresenteerd. De gemeenteraad heeft zijn eerste zegje kunnen doen. Beslist is er nog niets. Maar wat is nu de stand van zaken betreffende de verandering van de Heuvel in Lieshout? DeMooiLaarbeekKrant zet het op een rijtje.

In 2017 werd, nadat er jarenlang geen commerciële partijen zich gemeld hadden, een samenwerkingsovereenkomst getekend door de gemeente Laarbeek, Centramanagement en Rialto Vastgoedontwikkeling. Na jaren van plannen maken, en onder meer een grootschalig parkeeronderzoek, werd duidelijk wat er moest komen op de plek waar nu het oude Rabobankgebouw staat. Een supermarkt met daarboven (in twee bouwlagen) 20 appartementen. De bedoeling is dat de Jumbo in de Dorpsstraat verhuist naar deze (grotere) plek.

Plangebied
Maar wat is nu precies het gebied dat hoort tot het nieuw te ontwikkelen plan? Om te beginnen het terrein waarop het oude pand van de Rabobank staat. Rechts daarvan wordt ook de parkeerplaats, waar nu vaak auto’s staan van bezoekers van het brouwerijcafé erbij getrokken. Inmiddels heeft de gemeente het pand ernaast (Heuvel 7) aangekocht en ook het terrein van fietswinkels Profile De Concurrent (die als het allemaal definitief doorgaat zal verhuizen naar een nieuwe plek binnen het plan) wordt onderdeel van het nieuw te ontwikkelen gebied. Op deze plekken zullen vooral parkeerplaatsen worden gecreëerd. 120 plekken komen er in totaal, waarvan 25 voor de bewoners van de appartementen. ,,Er is een principeovereenkomst getekend met de eigenaar van de voormalige Rabobank, Bavaria en de eigenaar van de fietswinkel”, legt verantwoordelijk wethouder Tonny Meulensteen uit.

Burgemeesterswoning
Aan de ‘achterkant’ van het plan is de oude burgemeesterswoning (Dorpsstraat 2) gekocht door Rialto. Een groot deel van de tuin gaat ook onderdeel uitmaken van het nieuwe plangebied. De woning zelf, een gemeentelijk monument, blijft gewoon als woonhuis bestaan”, verzekert Meulensteen. Het aanpassen van De Heuvel zelf rond de kiosk hoort in principe niet bij het plan, ondanks dat de architect dat wel al ingetekend had. Daar liggen wel kansen voor de toekomst.

Het verwerven van de grondposities kost de gemeente 2,3 miljoen euro. ,,Dat geld moeten we natuurlijk terug zien te verdienen. Daarvoor heb je een sterke economische drager nodig. Vandaar de noodzaak voor invulling met een supermarkt, verduidelijkt de wethouder. Daarnaast heeft de gemeente met het inzetten van ‘Ruimte voor Ruimte-gelden’ een extra financieringsmogelijkheid gevonden. Voor elke Ruimte voor Ruimte kavel (meestal in het buitengebied) krijgt de gemeente 50.000 euro van de provincie. Normaal moet dit geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van het buitengebied. Meulensteen: ,,We krijgen nu de kans om dit te investeren in binnenstedelijke ontwikkelingen, die anders niet mogelijk zijn. Juist de mensen die iets meer kunnen besteden en een Ruimte voor Ruimte –kavel kopen, investeren indirect mee in de ontwikkeling van de Heuvel. We hebben toestemming van de provincie om dit geld bij uitzondering hiervoor in te zetten.”

Planning
Is het dan nu allemaal al beklonken? Nee zeer zeker niet. Ten eerste krijgen betrokken partijen en inwoners inspraak. Daarnaast komt natuurlijk ook de gemeenteraad nog aan zet, als het bestemmingsplan op de agenda komt. Het eerste moment dat partijen kunnen meedenken is tijdens de ateliersessies, die de gemeente deze en volgende maand gaat organiseren. Daar gaan onder meer heemkundevereniging ’t Hof van Liessent, Bond Heemschut, de architect en de gemeente samen kijken naar het plan. Dan komen de gevelaankleding, steensoort, massa en veel meer zaken aan bod. Vermoedelijk in maart 2021 zal een inloopavond georganiseerd worden (zoveel als nodig is om alle belangstellenden de kans te geven) waar inwoners het aangepaste plan kunnen inzien en daar hun zegje over kunnen doen. Wethouder Meulensteen: “We willen levendigheid terugbrengen naar het hart van Lieshout, en dan toekomstbestendig! Dit kun je één keer in een generatie doen, dus nu is de kans. Passend bij Lieshout, met respect voor de aanwezige uitstraling en architectuur op het plein.”

Het complete gebied wat bij het te ontwikkelen plan wordt gebruikt.