Leonarduskerk
Leonarduskerk Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Onderzoek naar woningen in Leonarduskerk

Algemeen

Beek en Donk - Er vindt momenteel een onderzoek op particulier initiatief plaats naar de herbestemming van de Leonarduskerk in de vorm van woningen. Dit laat het parochiebestuur van Zalige pater Eustachius van Lieshout weten. Het bestuur staat positief tegenover deze mogelijke herontwikkeling van het kerkgebouw. 

De Leonarduskerk is sinds 2013 niet meer in gebruik als ruimte voor kerkdiensten. Al die tijd heeft dit gebouw leeg gestaan. Er zijn wel een paar initiatieven voor hergebruik geweest, onder andere door een plaatselijke initiatiefgroep en de dorpsraad. Deze initiatieven gingen hoofdzakelijk uit van een multifunctioneel centrum of een maatschappelijk functie als invulling. Tot echte concrete plannen hebben deze initiatieven echter nog niet geleid, meestal door gebrek aan financiële middelen.

Studie naar nieuwe invulling kerk
Op dit moment heeft zich een bureau met ervaring in herontwikkeling van gebouwen naar wonen gemeld, dat op eigen initiatief een studie aan het maken is naar een nieuwe invulling voor de kerk en voor gebruik van het achter de kerk gelegen perceel. Deze studie richt zich in hoofdzaak op een hergebruik naar wonen in de vorm van lofts, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het karakter van de kerk. Mogelijk dat er ook een of meerdere ruimten in de plannen opgenomen kunnen worden voor gebruik door diverse groepen uit de Laarbeekse samenleving. Welke vorm van wonen het gaat worden is nog onderdeel van de studie. Het is mogelijk dat het om huurwoningen gaat voor jongeren en/of senioren in de sociale huursector. Een andere mogelijkheid is een vorm van beschermd wonen met 24 uurszorg. Op het achtergelegen perceel zouden grondgebonden woningen kunnen komen voor starters en/of aanleunwoningen voor senioren.

De definitieve invulling zal mede afhangen van de medewerking in deze van de gemeente, het bisdom, het parochiebestuur en de gemeentelijke en rijksmonumentendienst. Belangrijk is ook of er draagvlak is bij omwonenden, de initiatiefgroep en de dorpsraad. En uiteraard ook de financiële haalbaarheid van de plannen, die nog allemaal onderzocht en doorgerekend moeten worden. Het parochiebestuur staat in ieder geval positief tegenover deze mogelijke herontwikkeling.