Bij de sleuteloverdracht komen alle vier de Laarbeekse carnavalsverenigingen altijd samen.
Bij de sleuteloverdracht komen alle vier de Laarbeekse carnavalsverenigingen altijd samen. Foto: Joost Duppen

‘Carnavalsverenigingen moeten het seizoen niet geruisloos voorbij laten gaan’

Algemeen

Laarbeek - Dat carnaval bij veel Laarbeekse inwoners verankerd zit in het leven, blijkt uit de enquête die TipLaarbeek heeft gehouden. Uit een representatief onderzoek onder 523 inwoners laat 67 procent weten dat ze normaal gesproken zeker carnaval gaan vieren. 

Maar dit carnavalsseizoen is het natuurlijk allemaal anders. Alle vier de Laarbeekse verenigingen hebben al aangegeven alle activiteiten tot 31 december te staken. Er worden geen nieuwe hoogheden gekozen en het is nog maar de vraag of er vanwege corona überhaupt iets georganiseerd kan worden in februari. Vast staat dat het sowieso geen carnaval zal worden zoals iedereen die normaliter gewend is.

Coronamaatregelen
Maar moet er dan helemaal niets georganiseerd worden, binnen de geldende coronamaatregelen? Van de mensen die reageerden op TipLaarbeek.nl zegt 46 procent dat ze het jammer zouden vinden als de carnavalsverenigingen niets van zich zouden laten horen dit carnavalsseizoen. ‘Misschien kan een vereniging zo creatief zijn dat ze iets kunnen bedenken dat er toch een soort van carnaval veilig gevierd kan worden voor de liefhebbers’, reageert iemand. ‘Laat merken dat je ook voor het dorp staat en niet alleen voor je eigen vereniging’, reageert een ander. Maar er zijn ook mensen die het daar niet mee eens zijn. ‘Alles wat je doet is het toch net niet, carnaval hoor je met een hoop dansende, springende en hossende mensen te vieren’. Een ander: ‘Wat moeten ze organiseren? Lijkt me heel moeilijk. Gewoon maar een jaartje overslaan…’

Sociale verbinding
Veel mensen snakken naar sociale verbinding nu we alweer twee maanden in de tweede ‘intelligente lockdown’ van het jaar zitten. Zeker nu ook kerstmis en oud & nieuw niet gevierd kunnen worden, is de hang naar gezamenlijke activiteiten groter dan ooit. Maar de kans dat er met carnaval versoepeling zal zijn, lijkt niet groot. Dat is ook de verwachting van veel van de respondenten. 68 procent verwacht dat de maatregelen tot aan carnaval hetzelfde zullen blijven zoals ze nu zijn, of zelfs zullen worden verscherpt.

Kijkend naar de toekomst, dan hopen vele Laarbeekenaren dat het coronavirus in 2021 een halt wordt toegeroepen. Dit zou dan ook inhouden dat er in het seizoen 21/22 weer op een ‘ouderwetse’ manier carnaval kan worden gevierd. 52 procent van de mensen geeft aan, als dit zo is dat er voor hen dan niets verandert en dat ze dan gewoon carnaval gaan vieren. 27 procent geeft aan dat ze toch meer op hun hoede zullen zijn bij het bezoeken van grote evenementen. 14 procent zegt zelfs grote groepen en evenementen te gaan vermijden.

Bekijk de volledige uitkomsten van TipLaarbeek op tiplaarbeek.nl