Bert Bruggeman (links), met Jan den Mulder (Bruggemans eerste postcommandant).
Bert Bruggeman (links), met Jan den Mulder (Bruggemans eerste postcommandant).

Wijkagent Bert Bruggeman met vervroegd pensioen

Algemeen

Laarbeek – Bert Bruggeman, momenteel nog werkzaam als wijkagent Beek en Donk, stopt met zijn werk bij de politie. Hij legt zijn functie per 1 januari 2021 neer. Bruggeman kijkt terug op een lange carrière van 42 jaar dienst. “Ik vind het genoeg geweest, nu wil ik gaan genieten van mijn pensioen”, zegt hij.

Hoewel de geboren Limburger binnenkort van zijn pensioen geniet, gaat hij zijn werk zeker missen. “Mensen die ik geholpen heb, zijn altijd erg dankbaar geweest voor wat ik voor hen heb kunnen betekenen, in mijn rol als wijkagent. Het werd ontzettend gewaardeerd, dat ik ook in mijn vrije tijd, voor hen klaar stond en bereikbaar was. Dat doet mij zeer veel goed”, omschrijft Bruggeman.

Beginjaren
1 januari 1980 start de jonge Bruggeman met zijn opleiding op de politieschool in Horn. Na een aantal maanden krijgt de wachtmeester van de rijkspolitie te horen dat hij geplaatst wordt in de regio Eindhoven. De eerste ervaringen met Laarbeek, in dit geval Aarle-Rixtel, heeft Bruggeman als hij in 1981 vanuit Limburg naar het Brabantse dorp rijdt. Vanaf dat moment vestigt hij zich in Aarle-Rixtel, waar hij nog steeds woont. Bruggeman: “Ik ben dan weliswaar geen geboren Aarle-Rixtelnaar, toch voelt het wel zo.”

Eenmaal werkzaam in het gebied rondom Aarle-Rixtel gaat Bruggeman als wachtmeester de straat op. Na enige tijd doet hij dat samen met zijn eerste dienst/politiehond. In 1994 verlaat hij Laarbeek en specialiseert hij zich in de regio Brabant-Zuidoost als hondengeleider. Veertien jaar later keert hij terug in Gemert-Laarbeek en stopt hij door omstandigheden met het politiehondenwerk.

Wijkagent
Vanaf 2010 is Bruggeman wijkagent, allereerst in ‘zijn’ dorp, Aarle-Rixtel. Hier werd hij ook in zijn vrije tijd door bewoners aangesproken, als hij in zijn voortuin stond te werken, of ze hem op straat tegen kwamen. In 2015 vinden er een aantal gedwongen verschuivingen plaats onder de wijkagenten, en gaat hij als wijkagent in Beek en Donk samenwerken met René Jansen. Na een stroeve start, kijkt hij nu terug op een van de prettigste samenwerkingen in zijn politiecarrière. Bruggeman: “Het werk van een wijkagent valt en staat bij kennen en gekend worden. Je moet weten wat er in je wijk leeft en ervoor zorgen dat je bereikbaar en aanspreekbaar bent voor wijkinwoners. Zij moeten je kunnen vertrouwen.”

Afscheid
Ruim veertig jaar heeft Bruggeman voor de politie gewerkt, maar binnenkort sluit hij dat hoofdstuk dus af. “Het is een mooie, zo niet de mooiste baan die er is. Toch is het zijn van een politieman of -vrouw zwaar. Je maakt veel ellende mee zoals het (te) vroeg overlijden van dierbare collega’s, en dat moet je toch maar een plaats zien te geven. Dat is ook een van de redenen waarom ik stop”, vertelt hij. “Tijd kun je alleen aan de voorkant kopen”.

Officieel begint Bruggemans pensioen in mei 2022. Wat hij gaat doen? “Van het leven genieten en wat meer tijd besteden aan mijn andere grote passie, de boomkwekerij.”