Gerard en Rieky de Groot.
Gerard en Rieky de Groot.

50 jaar getrouwd: 'Ik wilde geen Lieshoutenaar met een vetkuif'

Algemeen

Lieshout – Hoe bijzonder is het dat mensen hun gouden huwelijk kunnen vieren? Heel bijzonder, toch? De MooiLaarbeekKrant feliciteerde Gerard en Rieky de Groot – van Kaathoven uit Lieshout afgelopen dinsdag met hun jubileum.

“Ik wilde geen Lieshoutenaar”
Zoals het in die jaren vaak gebeurde, ontmoetten Gerard en Rieky elkaar in 1968 op de kermis in Lieshout. Gerard was eenentwintig en Rieky achttien. En al is Lieshout niet zo heel groot: ze waren elkaar nog nooit tegen gekomen. Gerard groeide op aan de Kerkdijk en Rieky helemaal aan de andere kant, in de Schutsstraat. “Ik had nog wel gezegd dat ik geen Lieshoutenaar wilde, en geen een met een vetkuif”, lacht Rieky. En haar idee dat het maar voor ‘inne’ – spreek uit op z’n Liessents – dag zou zijn, moet ze laten varen. Inmiddels zitten Gerard en Rieky 50 jaar samen in hun huwelijksbootje.

Op de platte kar
Gerard groeide op in een gezin met tien kinderen: zeven jongens en drie meiden. Rieky in een gezin met vier kinderen; allemaal dochters. Op de dag dat het stel elkaar ontmoette, zaten ze, na de kermis, samen op de platte kar van De Koekoek naar de Cissy-bar in Mariahout. Daar grijpt Gerard zijn kans. Op het moment dat Rieky naar huis wil, brengt hij haar naar huis. Zo is het begonnen. Op 8 december 1970 trouwen ze in Lieshout en gaan ze inwonen bij de ouders van Rieky. Zo kan er gespaard worden voor hun huis aan de Baverdestraat 65, waar ze nog altijd wonen.

Dat bouwen doet Gerard helemaal zelf. Hij was zijn werkende leven timmerman. Rieky werkte in de huishouding bij haar zus die een winkel had en is later huisvrouw. In 1975 wordt het stel verblijd met dochter Ingrid en na drie jaar komt daar Monique bij. Inmiddels staat de teller van kleinkinderen op 6: 2 kleindochters en 4 kleinzonen. “Dat is alles voor ons, daar zijn we trots op”, vertellen Rieky en Gerard zichtbaar ontroerd.

Geheim delen
Wat is het geheim van een gouden huwelijk? Zonder aarzeling zegt Gerard: “Geven en nemen, dat is het geheim.” Rieky beaamt dit en zegt: “En ieder moet zijn eigen ding blijven doen.” En dat doen ze. Gerard mag graag wandelen. Elke ochtend stapt hij stevig door, samen met Hans en Martin, in een lichtgevend hesje. Veel Lieshoutenaren herkennen dit drietal. Daarnaast fietst Gerard graag en zet hij fietstochten uit voor de KBO. Rieky maakt graag legpuzzels, leest graag en noemt zichzelf nu een huismus. In het verleden maakten ze samen mooie, verre reizen: Nieuw-Zeeland, Amerika, Afrika... Ze hebben het allemaal gezien. “Maar we willen never, nooit weg uit Lieshout”, zegt dit sympathieke stel tot besluit.