Recent werd de coronasnelteststraat in Beek en Donk vernield met vuurwerk.
Recent werd de coronasnelteststraat in Beek en Donk vernield met vuurwerk.

Gemeente neemt overlast vuurwerk serieus: meer boa's ingezet

Algemeen

Laarbeek - De gemeente Laarbeek heeft een vuurwerkplan gemaakt om op te kunnen treden tegen mogelijke overtreders van het landelijke vuurwerkverbod. Naast een substantie¨le uitbreiding van het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zet de gemeente in december twee extra toezichthouders in om de overlast zoveel mogelijk te beperken en schade te beperken.

Ook aan de preventie is extra aandacht besteed, samen met politie en preventieteam. Personen die zich vorig jaar hebben misdragen zijn aangeschreven dat ze in beeld zijn bij politie en handhaving en kunnen een preventieve last onder dwangsom opgelegd krijgen. Inwoners die op social media hebben aangegeven zich niks aan te trekken van het vuurwerkverbod worden uitgenodigd voor een gesprek. Inwoners kunnen overlast melden via vuurwerkoverlast@laarbeek.nl of telefonisch via de gemeente Laarbeek op nummer 0492-469872.

Zorg ontlasten
Naast het landelijke vuurwerkverbod is het voorstel om ook carbidschieten in de gemeente Laarbeek te verbieden. "Enerzijds bestaat de kans dat onervaren, ondeskundige personen carbid gaan schieten. Die kans schatten we hoog in en dat willen we uitsluiten. Anderzijds trekt een evenement als carbidschieten teveel bezoekers. Dat is in deze tijd van corona ook geen optie”, zegt burgemeester Frank van der Meijden. “Wat bij de tegenstanders van het vuurwerkverbod vergeten lijkt te worden, is dat dit verbod is ingesteld om de medische zorg te ontlasten. Deze hardwerkende mensen verdienen een rustige jaarwisseling en geen extra belasting.” Afhankelijk van de aard van de overtreding van het vuurwerkverbod, kan een boete worden opgelegd. Jeugdige overtreders worden doorverwezen naar HALT.