Bij vv Mariahout is ledverlichting geplaatst.
Bij vv Mariahout is ledverlichting geplaatst.

Voetbalvereniging Mariahout plaatst ledverlichting

Algemeen

Mariahout - Afgelopen week heeft de firma Oostendorp led veldverlichting geïnstalleerd bij vv Mariahout. De nieuwe ledampen hebben een hogere lichtopbrengst, waardoor het veld aanzienlijk beter wordt verlicht. Hierdoor voldoet de verlichting nu ook aan de KNVB norm voor het spelen van avondwedstrijden. De eerste reacties zijn zeer positief, de ledlampen verlichten het veld veel beter.

De oude gasontladingslampen waren aan vervanging toe. Er was zelfs een gevaarlijke situatie omdat er al twee keer een gasplaat uit een armatuur naar beneden was gevallen. Voor de vervanging van de veldverlichting heeft vv Mariahout intensief samengewerkt met ASV’33, Eli en korfbalvereniging Flamingo’s. De verenigingen hebben gezamenlijk de keuze gemaakt om over te schakelen op led veldverlichting. Ledverlichting is duurzaam; met een lager energieverbruik kan een hogere lichtintensiteit worden bereikt. Ledlampen hebben een bijkomend voordeel dat de lichtsterkte instelbaar is.

Vervanging
Afgelopen week is de veldverlichting op veld 2 vervangen door ledlampen. Tegelijkertijd zijn drie extra lampen voor veld 3 geïnstalleerd, waardoor ook een gedeelte van dit veld gebruikt kan worden voor de trainingen. Hierdoor zijn we in staat om nog meer teams gelijktijdig te laten trainen, met name op de donderdagavonden lag hier nog een knelpunt.

VV Mariahout is zelf verantwoordelijk voor deze veldverlichting, en draagt de kosten hiervoor zelf. De ledverlichting is een duurzame investering, waardoor 30 procent van de totale kosten vergoed wordt door de BOSA subsidieregeling. Daarnaast is vv Mariahout zeer blij met en dankbaar voor de financiële bijdrage vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank en vanuit het Centrum Management Laarbeek, onderdeel van Ondernemersfonds Laarbeek.

Overleg met gemeente
De overige lichtmasten op het sportpark, evenals de lichtmasten op de sportparken van ASV’33, Eli en Flamingo’s, zijn eveneens aan vervanging toe. Ook voor de vervanging van de verlichting op deze velden hebben de vier verenigingen onderhandeld met Oostendorp. Door de omvang van het project kon een flinke korting worden bedongen op de totaalprijs voor de ledverlichting. Deze lichtmasten zijn echter eigendom van de gemeente, waardoor de gemeente verantwoordelijk is voor deze vervanging.

Op dit moment zijn de verenigingen nog in overleg met de gemeente over de verdeling van de kosten van de ledverlichting. Dit onderwerp staat op de agenda voor de raadsvergadering van 17 december. De vier verenigingen hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend en zullen inspreken tijdens deze raadsvergadering.

De verenigingen ASV’33, Eli, Flamingo’s en vv Mariahout hopen van harte (en gaan ervan uit) dat de gemeenteraad zal instemmen met de het voorstel van de verenigingen voor vervanging van de veldverlichting door LED, waardoor een verdere stap kan worden gezet in de verduurzaming van de sportparken. Door de inzet van de sportverenigingen kan de gemeente daarbij ook profiteren van de gezamenlijke korting die tijdens de onderhandelingen bereikt is. Een win-win situatie dus.