Afbeelding

Convenant zal mensen met financiële problemen sneller in beeld brengen

Zakelijk advertorial

Hoe eerder mensen die financiële problemen hebben in beeld zijn, hoe beter het zal zijn. Dat is natuurlijk logisch. Lagere schulden kun je immers eenvoudiger oplossen, terwijl ze ook minder schade zullen veroorzaken in gezondheid, relaties en werk. Dit is dan ook één van de redenen waarom diverse bedrijven onlangs het nieuwe landelijke Convenant Vroegsignalering schulden hebben ondertekend. Dit is ontwikkeld door de NVVK Vereniging Geldontzorgers. Ook energieleveranciers, verhuurders, zorgverzekeraars, drinkwaterbedrijven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, oftewel de VNG, hebben meegeholpen aan het ontwikkelen van het Convenant Vroegsignalering. 

Start op 1 januari 2021
Het landelijke Convenant Vroegsignalering is dus vers van de pers en zal ingaan op 1 januari 2021. Dit moet ervoor zorgen dat een gemeente in ons land in één keer inzicht zal hebben in de betalingsachterstanden met de vier partners van de vaste lasten. Dit zal bestaan uit de energie, water, zorgpremie en woninghuur. Op het moment moet iedere Nederlandse gemeente nog zelfstandig afspraken maken met alle woningverhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven. Na de jaarwisseling hoeft dit dus niet meer. Dit heeft een aantal voordelen. Zo zal het uiteraard flink wat tijd besparen. Dit zal ervoor zorgen dat de gemeenten sneller oplossingen kunnen vinden voor de mensen die een betalingsachterstand hebben. Hoe eerder mensen met financiële problemen bereikt worden, hoe eenvoudiger het zal zijn om een groei van de schulden te voorkomen.

Informatie krijgt dezelfde standaard
Door het Convenant Vroegsignalering te ondertekenen hebben de betrokken bedrijven en organisaties afgesproken dat de informatie die verstrekt wordt aan alle gemeenten in Nederland dezelfde standaard zal krijgen. Daarnaast is ook de afspraak gemaakt dat alle partijen actief samenwerken. Dit is nodig om tot snelle en praktische oplossingen te komen. Overigens zijn diverse gemeenten en de zogeheten vaste lasten partners in ons land op het moment ook al bezig op dit vlak. Tot nu toe heeft dit geleid tot positieve ervaringen. Het Convenant Vroegsignalering zal dit naar alle waarschijnlijkheid versterken, terwijl het bovendien ook de juiste aanpak versnelt.

Gemiddeld een schuld van 40 duizend euro
Op het moment blijkt dat mensen al snel rond de vijf jaar aarzelen voordat ze hulp vragen met hun groeiende schuld. In de meeste gevallen hebben ze dan al 14 schuldeisers die op de deur kloppen voor geld. Ook het schuldbedrag is ondertussen natuurlijk erg gestegen. Dit ligt gemiddeld namelijk in de buurt van maar liefst 40 duizend euro. De ondertekenaars van het Convenant Vroegsignalering hebben de verwachting dat deze samenwerking de situatie voor de mensen met financiële problemen erg zal veranderen. Ook kun je hier zelf iets aan doen. Gemakkelijk en snel overstappen van energie is mogelijk een goed idee als je een goedkoper contract vindt. Bekijk Greenchoice bijvoorbeeld eens om te kijken of je bij deze energieleverancier goedkoper uit bent.

Zo werkt het
Vanaf 1 januari 2021 zullen alle Nederlanders die 30 tot 100 dagen te laat zijn met het betalen aan de woningverhuurder, energieleverancier, zorgverzekeraar en drinkwaterbedrijf gebeld, bezocht of een brief toegestuurd krijgen van de gemeente waarin ze wonen. Voordat dit gebeurt, zal de vaste lasten partner ook al een herinnering moeten hebben gestuurd. Levert dit niets op en zijn het afgesproken aantal dagen verstreken? De leveranciers moeten dan verplicht de gemeente informeren over de betalingsachterstand van de klant. De gemeente is dan op haar beurt weer verplicht om contact te zoeken met de wanbetaler als ze dus geïnformeerd wordt over de betalingsproblemen. De wanbetaler mag vervolgens zelf bepalen of hij/zij ingaat op het aanbod van de gemeente om in gesprek te gaan over de financiële problemen. De gemeente zal wel terugkoppelen naar de leverancier wat de uitkomst van de actie is.