Wim van de Kerkhof, Tonny Meulensteen en Erik Ronnes, gedeputeerde van de provincie.
Wim van de Kerkhof, Tonny Meulensteen en Erik Ronnes, gedeputeerde van de provincie.

Ontwikkelen dankzij steun van Ruimte voor Ruimte

Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek is een samenwerking aangegaan met Ruimte voor Ruimte. Door deze samenwerking ontstaan er kansen om bijvoorbeeld lastige bouwprojecten binnen de gemeente, zoals De Heuvel in Lieshout, makkelijker te kunnen realiseren.

Voorheen moesten gelden die vrijkwamen door de verkoop van Ruimte voor Ruimte-kavels besteed worden aan initiatieven die bijdragen aan de verbetering van het buitengebied. Die kavels kwamen vrij omdat boeren in het buitengebied stopten met hun bedrijf. Met Ruimte voor Ruimte 2.0, zoals directeur Wim van de Kerkhof zijn organisatie noemt, ontstaan er nu meer mogelijkheden. “Binnenstedelijke initiatieven worden dan kansrijk, initiatieven die anders niet van de grond te krijgen zijn.”

In Laarbeek gaat het in totaal om zo’n 45 Ruimte voor Ruimte-kavels die de komende jaren ontwikkeld zouden kunnen worden. Per kavel levert dit de gemeente 50.000 euro op. In totaal zo’n 2,2 miljoen euro. Dit gaat ingezet worden voor verbetering van het buitengebied en een deel (1,2 miljoen euro) wordt ingezet voor de ontwikkeling van de Heuvel in Lieshout.

Wethouder Tonny Meulensteen: “Agrariërs kunnen zo op een goede manier stoppen. Met Ruimte voor Ruimte 2.0 kunnen kansen benut worden.” Van de Kerkhof vult aan: “Binnenstedelijk is er veel leegstand. Daarvoor is transformatie nodig, maar dan komt er een financieel vraagstuk. Ruimte voor Ruimte 2.0 is een instrument om ambities van gemeenten te combineren en mogelijk te maken. Maatschappelijke doelstellingen die nu actueel zijn, daar kunnen wij een bijdrage aan leveren. Wat die maatschappelijke relevantie is, dat wordt bepaald door gemeente en provincie.”

Laarbeek is de tweede gemeente die zo’n overeenkomst met Ruimte voor Ruimte heeft afgesloten, na Sint Anthonis.