Afbeelding

D’n Tesnuzzik is weer verschenen

Algemeen

Beek en Donk - Met het verschijnen van het laatste nummer van D’n Tesnuzzik in 2020 is de 40ste jaargang volgemaakt. 

Er wordt geopend met een In memoriam voor Toon Rooijakkers, die onlangs is overleden. Toon was een trouwe vrijwilliger op de Heemkamer, waar hij de collectie bidprentjes verzorgde.

Vervolgens is er een interview met Jkvr. Elisabeth de Jong van Beek en Donk, die in Den Haag woont, maar nog geregeld op het kasteel komt. Dit interview vond plaats naar aanleiding van een artikel van de hand van Henk Hovinga over de lotgevallen in de oorlog van haar vader Jhr. Jan Francois Willem de Jong van Beek en Donk, de grootvader van de huidige bewoner van het kasteel Jhr. Jan de Jong van Beek en Donk. Dat artikel met de titel de ‘De Hellevaart van de Endeh’ is met toestemming van de auteur Henk Hovinga nu gepubliceerd. Daarin wordt beschreven hoe hij in 1942 met anderen trachtte te ontsnappen aan de Japanse bezetting met de mijnenveger Endeh. Onderweg werden ze opgemerkt door de Japanse marine en getorpedeerd, waarna een lange tocht terug naar het vasteland volgde met gruwelijke ontberingen. 13 van de 24 marinemannen overleefden het. Aan land gekomen werd hij krijgsgevangen genomen, werd te werk gesteld aan de beruchte Birmaspoorweg. Ook dat overleefde hij.

Gij of U
Zei U tegen uw ouders ‘gij’ of ‘u’? Martien van Wanrooij filosofeerde wat over het gebruik van ‘gij/gullie’. Het gebruik van gij was wat dat betreft gemakkelijk, want werd ook gebuikt als u: “?luste gij un tas koffie, meneer pestouwer?” In de rubriek ‘In gesprek met…’ heeft Pas Hamelijnck gesproken met Jan Geeven jr. die mooie verhalen vertelde over zijn vader Jan Geeven sr., die bekend is geworden van zijn voettochten met zijn huisje op wielen door Nederland tijdens de crisisjaren 30 met daarop de tekst “te voet door Nederland, volbracht op klompen”. Later werd hij met Jan jr. kermisexploitant met daarbij de spreuk ?”Bij Jan Geven kun je zweven, 10 cent moet je geven om eenmaal te zweven.”

Torenhoge boetes
Er wordt afgesloten met een verhaal van Zjon van de Laar over de torenhoge boetes die mensen in de 18e eeuw kregen voor het feit dat ze na een begrafenis aan familie en naburen een maaltijd aanboden. In 1731 had de Staten Generaal besloten deze gewoonte te verbieden doordat die door buitensporige eet- en drankgelagen geregeld uit de hand liep. Diegene die het ‘doodmaal’ aanbood kreeg ƒ 100,- boete en de gasten ƒ 10,-. Anneke, wed. van Paulus Claassen (van der Putten) kreeg die boete van ƒ 100,-.

Wilt u zich abonneren op D’n Tesnuzzik (€ 8,50 per jaar)? Meldt u zich op info@delangevonder.nl. Losse nummers à € 3,- zijn te verkrijgen op de Heemkamer of bij Van den Heuvel Boek en Kantoor.