Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Gemeente Laarbeek biedt optie voor gesprek via gebarentolk

Gemeente

Laarbeek - Tijdens de raadsvergadering in november is er een motie aangenomen voor het starten van een proef met een gebaren- en schrijftolk. Gisteren zijn de contracten getekend voor Teletolk. Vanaf donderdag 17 december staat de functie op de website van de gemeente Laarbeek. Het is mooi dat dit initiatief vanuit de gemeenteraad zo snel gerealiseerd kon worden. 

Hoe werkt het?
Op www.laarbeek.nl staat nu een button naar een functie waarmee dove en slechthorende inwoners telefoongesprekken met de gemeente live kunnen laten vertolken met tekst of gebarentaal. Op de webpagina www.laarbeek.nl/contact staat vanaf donderdag 17 december deze knop:

Als u op deze knop drukt, komt u op een portaal. U kunt dan kiezen voor ‘bellen met gebaren’ of ‘bellen met tekst’. Als u op een van deze twee knoppen drukt, belt u naar het algemene telefoonnummer 0492-469700. Zodra er wordt opgenomen, wordt er een tolk (op afstand) tussen geschakeld die de gebaren (of getypte tekst) van de beller omzet naar gesproken tekst. 

Gebruikers (dove of slechthorende bellers) hebben geen eigen software nodig. De dienst werkt op vrijwel alle bekende browsers, ook mobiel. 

Proefperiode
Het is vooralsnog een proef van 1 jaar. Afhankelijk van de reacties op de functie wordt bekeken of de gemeente Laarbeek deze service voorgoed aan gaat bieden.