Christien en Bertus Biemans
Christien en Bertus Biemans Foto: Martin Prick

Bertus en Christien Biemans 50 jaar getrouwd: “Je moet elkaar de vrijheid gunnen”

Human Interest

Lieshout - Op 28 december 1970 trouwden Bertus (toen 33) en Christien (toen 31). Ze kregen twee kinderen en inmiddels zijn er 6 kleinkinderen.

Danszaal
“Ik heb eerst mijn moeder verzorgd tot haar dood”, vertelt Christien. “Pas daarna kon ik gaan trouwen, want ik was enige dochter”. “Heel veel huishoudens hadden in die tijd twee kinderen”, legt Bertus uit, “Wij dus ook, Diana en Erwin. We hebben in totaal 6 kleinkinderen: Jelle, Lars en Brend, alle drie bezorgers van DeMooiLaarbeekKrant, van Diana en Ilke, Nikki en Luuk van Erwin”. Zelf komen Bertus en Christien uit grotere gezinnen. “Volgens mij hebben we elkaar leren kennen bij het dansen in Gemert”, lacht Bertus. “Echt dansen kon hij niet goed”, vult Christien aan. “Hij kwam graag met zijn vriend in het café bij de danszaal en zo heb ik hem leren kennen”. Christien komt van oorsprong uit Wijbosch en Bertus uit Aarle-Rixtel op de Overbrug, nu gemeente Helmond.

70 jaar
Bertus is opgegroeid op een boerderij op ‘dun Opstal’. In die tijd waren alle boerderijen gemengd bedrijf met zowel varkens, koeien als kippen. Het was een oude boerderij met een slaapruimte boven de stallen. Dat waren vier kamertjes. “Op een nacht werden wij wakker van een gerommel en gedonder. Het bleek dat een van de ruimtes was ingestort,. Het dak had het een meter of 7,8 verderop begeven en dat kon niet meer worden gerepareerd”. Zowel Bertus als Christien kennen vanuit vroeger de bevroren dekens op bed. Christien heeft na haar geboorte nog een jaar in Wijbosch gewoond en is toen verhuisd naar Mariahout. Na tien jaar werd de huur opgezegd en het gezin ging in Lieshout wonen. Inmiddels woont ze al 70 jaar in Lieshout. En, en dat is natuurlijk héél apart, al 70 jaar in het huis, waarin ze nog steeds woont!

Zwaar werk
Christien is altijd huisvrouw gebleven en Bertus was vaak van huis, want hij was vrachtwagenchauffeur bij Van Hoek, een graanhandel in Aarle-Rixtel. Die stond op de plaats, waar nu de Aldi-supermarkt staat. “Het was in die tijd heel gewoon om de vrachtwagen zelf te lossen. De zakken waren meestal 50 kg en soms wel 100(!) kg per stuk. Vaak moest je die bij de klant ook nog via een ladder op een zolder worden gelegd. Dat was vroeger heel normaal, nu is 25 kg het maximum”. Daarna heeft Bertus nog bijna 40 jaar op de vrachtwagen gereden voor Bavaria, maar daar was het laad- en loswerk een fluitje van een cent.

Niet op elkaars lip
Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, zoals dat zo mooi heet, besteedt Bertus de tijd aan zijn hobby’s. Tijdens het gesprek zit hij al te smachten om naar buiten te gaan naar zijn moestuin. De tuin ligt er prachtig bij. Kaal, dat wel, maar netjes verzorgd en omringd door een twee meter hoge, onberispelijk geknipte heg. Zelf gedaan? “Ja hoor, maar het is toch wel hoog, misschien moet ik het de volgende keer wel laten doen”, vertelt een trotse Bertus. Naast zijn eigen tuin heeft hij ook de kerktuin en begraafplaats bijgehouden. Het gemeenteplantsoen aan de Wieken, waar zijn dochter Diana woont, ligt er mede door de inzet van Bertus prima bij.
De grote hobby samen met Christien is Jeu-de-Boules spelen. Dat gaat nu ook allemaal niet door. “De hele week stond het spel op het programma, dan weer in Lieshout, dan ergens anders of was er een competitieverplichting”, vertelt Diana, die bij het interview zit. Maar dit alles staat nu op een erg laag pitje, zoals natuurlijk ook de feestelijkheden rondom de 50-jarige bruiloft.

Hoe hou je het vol; zo lang getrouwd zijn? “Ach”, zegt Christien, ”Je moet elkaar de vrijheid gunnen en zorgen dat je niet steeds op elkaars lip zit.”

Bertus en Christien Biemans stapten 50 jaar geleden in het huwelijksbootje