Ingerborg Penninx-Severs
Ingerborg Penninx-Severs Foto: Jan Jansen

'Je kunt het verschil maken en daar hou ik van'

Medisch & Gezondheid

Lieshout – Op 1 december sprong Ingerborg Penninx-Severs (43) werkelijk een gat in de lucht. Ze behaalde haar post-hbo certificaat tot pijnconsulent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het was zwaar geweest, want ondertussen werkte ze ook op haar oude werkplek: de Intensive Care (IC) van het Catharinaziekenhuis.

“Ik ben geen held”
“Schilder me niet af als een of andere held, hoor”, benadrukt Ingerborg bescheiden tegenover DeMooiLaarbeekKrant. Al tijdens de eerste golf wordt Ingerborg gevraagd om terug te keren naar de Intensive Care van het Catharinaziekenhuis. Drie jaar eerder – na zeventien jaar op de IC – besloot ze om haar loopbaan een andere wending te geven en verpleegkundig pijnconsulent te worden. “Wat er nu in Nederland gebeurt, is gewoon een ramp voor iedereen. Mensen moeten schakelen en andere werkzaamheden doen. Ik wilde mijn oud-collega’s op de IC niet in de steek laten, want ik weet hoe zwaar het is; zowel lichamelijk als emotioneel. Toen mijn schoonvader bij ons op de IC belandde, kwam het voor mij ook heel dichtbij. Dan zie je het opeens van de andere kant, als familielid in plaats van verpleegkundige. Je merkt ineens nog duidelijker hoe belangrijk de rol van de verpleegkundige is. Iemand die zegt: ‘Ik ga je helpen, het komt goed’. Het betekende heel veel voor me toen een collega IC-verpleegkundige, mijn schoonmoeder goed opving en begeleidde tijdens haar bezoek aan mijn schoonvader. Omdat er slechts een bezoeker mocht komen, kon ik zelf deze ondersteuning niet geven.”

Van moeder op dochter
Al vroeg in haar leven wist Ingerborg dat ze verpleegkundige wilde worden. Haar moeder was hierin haar voorbeeld. Na de HBO-Verpleegkunde opleiding werkte ze twee jaar op de longafdeling om daarna de opleiding tot IC/CC-verpleegkundige te doen. “Daar liggen de meest zieke mensen en kun je veel betekenen. Dat wilde ik. Het is de combinatie van techniek en begeleiding die me aanspreekt. Spannend ook omdat leven en dood soms dicht bij elkaar liggen. Bovendien krijg je als verpleegkundige te maken met allerlei verschillende mensen; van zwervers tot mensen uit het kabinet. En als mensen ziek zijn, dan zie je hoe ze écht zijn en mag je dichtbij komen. Dat is zo bijzonder. Je kunt mensen raken als verpleegkundige. Alles wat jij zegt, wordt thuis gewikt en gewogen. Die invloed werkt door. Oprechte aandacht is hierin belangrijk en dat je uitstraalt dat je je werk graag doet. Ja, je merkt het: ik wil reclame maken voor dit vak.”

Les in pijn
Ingerborg zal blij en opgelucht zijn als ze straks door kan met haar werk als pijnconsulent voor mensen met chronische pijn Een van haar taken is het lesgeven over chronische pijn. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat het pijn verminderend werkt als mensen snappen hoe pijn in elkaar zit. Daarmee gaat de kwaliteit van leven omhoog en leren mensen kijken naar wat er wel mogelijk is. Ik geef deze lessen samen met een medisch psycholoog en sinds een jaar kunnen mensen gebruik maken van een pijneducatieprogramma in het Catharinaziekenhuis”, vertelt Ingerborg trots.