Jeanne Welten (l) en Marjon van Overbeek
Jeanne Welten (l) en Marjon van Overbeek Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

65 Jaar oude vlecht gedoneerd: “Ik kon ‘m niet weggooien’

Human Interest

Lieshout – Welk verhaal schuilt er achter de vlecht die Jeanne Welten (78) naar Marjon van Overbeek bracht? Marjon zet zich in voor Stichting Haarwensen en was, net als DeMooiLaarbeekKrant, nieuwsgierig naar het verhaal van Jeanne. 

Meisje uit Mariahout
Het artikel over Lisa Raaijmakers uit Mariahout, het meisje dat haar haren doneerde aan Stichting Haarwensen, was in maart zorgvuldig door Jeanne uit deze krant geknipt en bewaard. “Ik dacht daar moet ik toch iets mee doen. Door corona was ik aan het rommelen geslagen en aan het opruimen. Toen vond ik mijn vlecht weer terug die vijfenzestig jaar eerder door mijn moeder was afgeknipt. Op mijn dertiende moet dat geweest zijn. Al vijfenzestig jaar zat die vlecht in hetzelfde zakje, in een soort nylon pantykousje. In mijn jeugd hadden alle meiden lange haren en die moesten dan gevlochten worden. Mijn moeder had het daar maar druk mee, met vijf meiden. Maar naar het voortgezet onderwijs met lange haren, dat werkte niet meer. Mijn staart werd afgeknipt, zonder discussie. Dat gebeurde gewoon, maar ik heb ‘m al die jaren bewaard.”

“Ik ben blij dat mijn vlecht na
vijfenzestig jaar gebruikt wordt”

Niet in de container
Jeanne zocht contact met Marjon Overbeek en hoorde dat haren meer dan honderd jaar mee kunnen gaan. En zeker als ze niet geverfd of gebleekt zijn, dan is stichting Haarwensen er blij mee. De stichting helpt kinderen met een haarprobleem. “We hebben zelf kanker in de familie gehad en ik vind het belangrijk dat er goede pruiken en haarwerken zijn. Als je je haar kwijt bent, pakt dat aan. Dat is heel confronterend. Ik ben blij dat mijn vlecht na vijfenzestig jaar gebruikt wordt en niet in de container belandt”, besluit Jeanne.

Marjon van Overbeek zet zich in voor Stichting Haarwensen. Ze heeft een eigen kapsalon aan de Balduinstraat in Lieshout: ‘Aandacht voor haar’.