Martien en Marijke Kuijpers
Martien en Marijke Kuijpers Foto: Liesbeth van Boxtel

Martien en Marijke Kuijpers 50 jaar getrouwd

Algemeen

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto: Liesbeth van Boxtel

Beek en Donk - Bijna het einde van het jaar. Op 28 december zijn Martien (72) en Marijke (73) samen 50 jaar getrouwd. Martien, geboren in Keldonk, en Marijke, geboren in Gemert, leerden elkaar in 1966 kennen.

De broer van Marijke basketbalde samen met Martien. Marijke ging vaak kijken. Ze kenden elkaar van gezicht. Pas toen Martien een keer de contributie van de club kwam ophalen, leerden ze elkaar pas kennen. "Maar in het begin zag ze mij niet zitten hoor", vertelt Martien lachend. "Pas toen een vriendin zei: kijk eens hoeveel moeite hij voor je doet, werd het toch iets." Hij wilde haar naar huis brengen en toen was zijn brommer gejat! "Toen ben ik maar alleen naar huis gegaan", zegt Marijke.

Verkering en verloving
Vier jaar hadden ze verkering en na drie jaar verloofden ze zich op Marijke’s verjaardag. In december 1970 trouwden ze voor de wet en in januari voor de kerk. "Mijn moeder begon al met het sparen voor een uitzet. Handdoeken, schaaltjes en alles."

Martien woonde in die tijd in Mariahout. Na hun huwelijk gingen ze in Mariahout in een huisje wonen. Achter bij mensen in de tuin. Hun zoon, Patrick, werd daar geboren. Ze kregen zowel in Mariahout als in Beek en Donk een woonhuis aangeboden. Omdat Martien werkte bij Thibo Draad, besloten ze naar Beek en Donk te verhuizen. Dan woonden ze precies tussen Mariahout en Gemert in. Na de verhuizing naar Beek en Donk werd ook dochter Ingrid geboren.

Werk en pensioen
Martien werkte in totaal 39 jaar bij Thibo Draad en is vervolgens nog bedrijfsleider bij een onderhoudsbedrijf geweest. Tot hun huwelijk werkte Marijke als gezinsverzorgster. "In die tijd was het normaal dat je ontslag kreeg zodra je trouwde." De mensen in Mariahout, waar ze woonde, hadden iemand nodig die ondersteuning bood in het huishouden en daar kon Marijke toen beginnen. Na de verhuizing naar Beek en Donk werkte ze nog als huishoudelijke hulp en gezinsopvang. En na de geboorte van hun eerste kleinkind, past ze twee dagen per week op haar op. Nu zijn ze zo’n tien jaar met pensioen en genieten volop!

Hobby’s
Als het even kan, pakken Martien en Marijke de fiets en maken ze een mooie tocht. Naar Keldonk, Erp, Aarle-Rixtel of de fiets achterop de auto en naar Helenaveen. "We fietsen ook vaak met vrienden en dan zoeken we een picknicktafel en gaan we lekker eten. Lekker een dagje weg." Ook gaan ze graag kamperen met de caravan in Nederland. Soms ook naar het buitenland, maar dan met de bus naar Spanje of een weekend naar Wenen.

Martien is voorzitter van de buurtvereniging en mede-oprichter van de speeltuin 'Octopus'. Én was jarenlang bij de vrijwillige brandweer. Maandelijks komen ze bij elkaar bij Café van de Burgt voor een pintje. "Helaas kan dat nu niet, dat mis ik wel." Ook zijn er jaarlijks veel uitstapjes waarbij de vrouwen twee/drie keer per jaar mee mogen. Na zijn pensioen is Martien begonnen met het opknappen van een oude Kever uit 1957. "Bij de geboorte van onze kleindochter, zei ik tegen Marijke dat de auto voor haar bedoeld was. Anders had het niet gemogen!"

Marijke is al 40 jaar lid van de Vrouwenbeweging Beek en Donk. Ook zij komen maandelijks bij elkaar voor thema avonden. "Dat ligt helaas nu ook op zijn gat." Ook gaat Marijke elke donderdagmiddag met haar zussen zwemmen in Gemert. "We zitten niet stil en hebben altijd wel iets te doen!"

DeMooiLaarbeekkrant wenst Martien en Marijke een hele fijne trouwdag en nog veel gelukkige jaren samen toe!