Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Dag en nacht op vrijwillige basis werken om dieren in nood te helpen

Dier & Natuur

Helmond/Laarbeek - Elke week staat er een ‘Dier van de Week’ in DeMooiLaarbeekkrant. Deze dieren verblijven allemaal in het Dierenasiel in Helmond. Stichting Dierenambulance en Dierenasiel Helmond e.o. werkt dag en nacht om dieren in nood te helpen. En dat allemaal op vrijwillige basis. 

Tijd om de vrijwilligers die er werken en de dieren die er verblijven eens in het zonnetje te zetten. Dit jaar werd er gestart met de uitbreiding van het werkgebied van de Dierenambulance. “Helmond en Laarbeek zaten al in ons werkgebied, dit jaar zijn daar Asten, Someren en Gemert-Bakel bijgekomen”, vertelt Twan Spierings, bedrijfsleider van de locatie. In Helmond werken zo’n 120/130 vrijwilligers die in deeltijd mee helpen. Van jong tot oud. “Onze jongste vrijwilligers zijn 13/14 jaar, de oudste is in de 80.” Zo doet de jeugd er hun maatschappelijke stages, de beroepsstagiaires die leren voor niveau 1, 2 of 3. Maar ze zijn ook leerbedrijf voor studenten van niveau 3 en 4, bijvoorbeeld dierenartsassistente. Daarnaast werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals bijvoorbeeld mensen met uitkering of een beperking. Maar ook mensen die dit naast hun gewone werk doen en natuurlijk de gepensioneerden. “Het is een hele diverse groep en dat maakt het zo leuk.” Naast het verzorgen van dieren, zorgt het ook voor het sociale aspect. 

“Onze jongste vrijwilligers zijn 13/14 jaar,
de oudste is in de 80”

Het dierenasiel
We mogen een kijkje nemen achter de schermen bij het dierenasiel. De dag start om 9.00 uur ‘s morgens. Het team is verdeeld in het katten- en hondenteam. Elk team zit eerst bij elkaar voor de ochtendbriefing. De taken worden verdeeld en de dag kan starten. De taken die de vrijwilligers hebben zijn heel divers: van het schoonmaken van de hokken tot medicijnen geven of werken in de ziekenboeg. Rond de middag is de ochtendploeg klaar en dan start de middagploeg. Zij hebben meer socialisatie werk. “Vaak zijn dit de vrijwilligers met meer ervaring. Zij gaan de dieren proberen te lezen en maken op basis daarvan de profielschetsen.”

De dierenambulance
De meldkamer voor de dierenambulance zit in hetzelfde pand als het dierenasiel. “Alleen om 17.00 uur gaat de meldkamer over naar de avond- en nachtcentrale. Dat is een medewerker die thuis alle apparaten tot zijn beschikking heeft en vanuit thuis de chauffeurs aanstuurt. In de ochtend wordt het dan automatisch weer doorgeschakeld”, vertelt Twan. De dierenambulance rijdt dus 24/7. De chauffeurs starten hun shift om 17.00 uur en werken dan 24 uur. De ambulances zijn gratis beschikbaar gesteld door Stichting Dierenlot. “De Stichting ondersteunt organisaties in Nederland die zich bezighouden met het redden van dieren. Dat kan financiële steun zijn, maar bijvoorbeeld ook trainingen en cursussen op de Dierenlot Academy.”

Gevonden dieren
De dieren die door de dierenambulance worden gevonden, worden altijd gecontroleerd op een chip. Is de eigenaar bekend? Dan wordt deze meteen op de hoogte gesteld. Zo niet, dan zal het dier meegenomen worden naar het dierenasiel in Helmond. Er wordt dan bekeken of eventuele verwondingen door hun eigen vrijwilligers kan worden gedaan of dat het dier naar de dierenarts moet. Alle gevonden dieren worden twee weken apart geplaatst. “Wettelijk gezien zijn we dat verplicht. Een eigenaar heeft namelijk twee weken de tijd om zijn huisdier op te halen en wij moeten in die twee weken alles eraan doen om de eigenaar te vinden.” Zo maken ze gebruik van sociale media om gevonden dieren onder de aandacht te brengen. Wordt een dier na twee weken niet opgehaald, dan wordt het eigendom van het dierenasiel en krijgen ze een algehele controle. Pas na observatie worden ze aangeboden ter adoptie.

Donaties en sponsors
Naast de inkomsten uit contracten met de gemeente en de adopties, bestaan de inkomsten van de Stichting voornamelijk uit donaties en sponsors. “Afgelopen jaar waren we bij de Rabobank Clubactie nummer 1. Dat geeft ons als vrijwilligers een goed gevoel. Het wordt ons en de dieren gegund!”

Naast donaties in vorm van geld, zijn er ook donaties in vorm van natura. “Zo krijgen we regelmatig spullen van bijvoorbeeld Tuincentrum de Biezen. Maar door de donaties en sponsoringen hebben wij bijvoorbeeld ook twee nieuwe buitenunits kunnen aanschaffen, waardoor wij meer plaats hebben om dieren op te vangen.”

Heb je zelf nog spullen die het dierenasiel kan gebruiken? Denk daarbij aan speeltjes, manden, kussens, voer, etc. Het dierenasiel kan deze spullen goed gebruiken! Maak wel even een afspraak voor je de spullen komt afleveren.

Afbeelding
Afbeelding