Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Lieshoutse tweelingbroers allebei arts: ‘Onze eerste herinneringen liggen hier in Lieshout’

Human Interest

Lieshout – Bahram en Behruz Yosofi werden in januari 1995 geboren in de buurt van Moskou. Het gezin vluchtte uit Afghanistan voor de Taliban. Ze belandden in het asielzoekerscentrum in Leeuwarden en elf maanden later woont het gezin in Lieshout. Tel er nog eens twintig jaar bij en de broers zijn dokter, net zoals hun vader. 

Taal leren op peuterspeelzaal
Lieshoutenaren weten het. Op de plek waar nu speeltuin ‘De Kuiperij’ is, stond eerder basisschool ‘De Fontein’. Dat was de plek waar Bahram en Behruz kennis maakten met het Nederlandse onderwijs, pal tegenover hun nieuwe huis. Twee dagen lang huilen ze op school, dan gaan ze naar de peuterspeelzaal om de taal te leren. De basis voor alles. Een half jaartje later stromen de jongens weer in op de basisschool. Spelenderwijs, misschien zelfs ‘voetballenderwijs’ bij ELI en op straat, leren ze snel.

“Vanaf dat moment had ik wel door
dat ik naar de universiteit zou kunnen”

“Vanuit niets, een mooi leven”
Beide broers zijn van kinds af aan geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam. Uiteraard speelt het gegeven dat hun vader ook arts is, hierin een rol. Bahram vertelt: “Ik weet nog dat ik het erg gaaf vond dat mijn vader ons meenam naar het anatomisch museum bij de Radboud Universiteit.” De jongens blijken goed te kunnen leren en gaan naar het gymnasium op het Commanderij College in Gemert. “Vanaf dat moment had ik wel door dat ik naar de universiteit zou kunnen. Daarin kregen we de steun van onze ouders. Hun doorzettingsvermogen en hun kracht, door vanuit niets een mooi leven op te bouwen, heeft mij erg geïnspireerd”, vertelt Behruz. “En de rol van jullie moeder was hierbij cruciaal”, vult vader Torialay Yosofi aan. “Zonder haar was dit allemaal niet gelukt; voor mij niet en ook niet voor Bahram en Behruz. Zij zorgde voor het gezin en verdient daarvoor alle complimenten.” Moeder Liza lacht en is zichtbaar trots op haar drie mannen.

“Maar als je iets wilt,
dan ga je daarvoor”

“Als je iets wilt...”
Waar de broers van dromen wat betreft hun werk? Behruz vertelt dat het zijn droom is om chirurg te worden en Bahram gaat voor cardioloog. De sympathieke tweeling heeft nog een lange weg te gaan: als basisarts, promoveren, in opleiding komen… “Maar als je iets wilt, dan ga je daarvoor”, vindt Behruz. DeMooiLaarbeekKrant wenst Bahram en Behruz, dokters uit Lieshout, heel veel succes!