Frans (links) en zijn collega's bij de vrachtwagens die stil staan in Londen.
Frans (links) en zijn collega's bij de vrachtwagens die stil staan in Londen.

Vrachtwagenchauffeur Frans uit Aarle-Rixtel waarschijnlijk nét op tijd thuis voor Kerstmis

Algemeen

Aarle-Rixtel - Iedereen heeft ze wel gezien, de beelden van rijen vrachtwagens, gestald op een vliegveld, wachtend tot ze op de boot kunnen in Dover. Sinds afgelopen weekend werden de grenzen met Groot-Brittannië volledig gesloten nadat een mutatie van het coronavirus opdook. Voor nagenoeg alle Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die op dat moment in Engeland waren, was het maar de vraag of ze met Kerstmis thuis zouden zijn. Frans van Mierlo uit Aarle-Rixtel staat ook vast. Maar waarschijnlijk is hij nét op tijd thuis voor kerst.

Op terrein bij een klant
Frans rijdt voor Theunisse Expeditie in Berlicum. Ook zijn vrouw Helga van den Heuvel werkt daar. Helga is thuis, Frans zit nog in Engeland. ,,Gelukkig niet in de chaos bij de haven in Dover, maar hij en vier collega’s staan in Londen, op een terrein van een klant”, vertelt Helga. ,,Zondag gingen ze bij Duinkerken op de boot, naar Dover. Toen kwamen de berichten dat de grenzen op slot gingen. Gelukkig bood een klant van het bedrijf meteen aan dat ze op zijn terrein konden staan. Daar zijn tenminste onder meer gewoon sanitaire voorzieningen.”

Zelf busje gehuurd
De onzekerheid over wanneer de chauffeurs naar huis kunnen komen, dat is het vervelendste, geeft Helga aan. ,,Je weet niet hoelang het gaat duren.” Maar het bedrijf van Helga en Frans heeft een oplossing gevonden zodat de chauffeurs waarschijnlijk toch net op tijd thuis zijn voor de kerstdagen. ,,De vrachtwagens blijven in Londen, maar we hebben zelf een busje gehuurd daar. Vanavond om 18.00 uur komt er een commercieel testbedrijf coronatesten afnemen. Hopelijk zijn die allemaal negatief. Dan kunnen ze om 23.00 uur op de trein door de Kanaaltunnel. Dat hebben we gelukkig nog kunnen regelen. Vanaf Calais is het dan nog 4, 4,5 uur rijden naar huis.”

Als alles goed verloopt kan Frans dus thuis Kerstmis vieren. ,,Je wilt gewoon heel graag dat iedereen met de kerst thuis is.”

Frans en zijn collega's op het terrein bij de klant in Londen.