Afbeelding

Gemeente Laarbeek in gesprek met inwoners over vuurwerk- en carbidverbod

Algemeen

Laarbeek - Binnen de gemeente Laarbeek geldt tijdens de jaarwisseling een vuurwerk- en carbidverbod. Naast de extra inzet van toezichthouders om het naleven van het verbod te controleren, steekt de gemeente veel tijd in preventie. Burgemeester Frank van der Meijden: “Vuurwerkoverlast is een dagelijks probleem in onze gemeente. Voorkomen is beter dan genezen. Als we signalen krijgen van mensen die ondanks het verbod toch vuurwerk of carbid afschieten, dan gaan we persoonlijk met ze in gesprek.”

Vuurwerkoverlast tegengaan 
De druk op de zorg is deze dagen enorm vanwege het hoge aantal corona-patiënten, waardoor we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om geen onnodige ongevallen te veroorzaken. Het afsteken van vuurwerk en carbid brengt vaak letsel met zich mee. Om vuurwerkslachtoffers dit jaar te voorkomen, is dit verbod ingesteld. “Eén jaartje niet knallen voorkomt op dit moment een hoop extra ellende”, aldus burgemeester Frank van der Meijden. “En daar zet ik me persoonlijk voor in. Dat doe ik overigens niet alleen, ik werk hierin samen met de politie en jongerenwerkers.”

Naast de druk op de zorg is de vuurwerkoverlast een serieus probleem in Laarbeek. “Ik krijg dagelijks meldingen en klachten van vuurwerkoverlast en al deze berichten neem ik heel serieus. Het kost ons veel tijd om de veiligheid in onze gemeente te waarborgen, maar we doen ons best.”

“Eén jaartje niet knallen voorkomt op dit moment
een hoop extra ellende”

Preventie
De afgelopen week heeft burgemeester Van der Meijden samen met Gerrit van Zanten, wijkagent in de gemeente Laarbeek, intensieve gesprekken gevoerd met enkele inwoners die openlijk aangaven vuurwerk te willen gaan afsteken ondanks het geldende verbod. “Door ze persoonlijk te spreken en de beweegredenen voor het verbod uit te leggen, hopen we dat op begrip. Ook geven we aan dat het naleven van dit verbod voor ons prioriteit heeft en dat we hier scherp op controleren”, aldus de burgemeester. De gesprekken zijn goed verlopen. 

Naast de gesprekken heeft de gemeente alle vuurwerkovertreders van vorig jaar een brief gestuurd. Ook in deze brief staat uitleg over de regels en wordt de lezer gewezen op de gevolgen van het overtreden van het vuurwerkverbod. 

Meld vuurwerkoverlast
Wanneer inwoners van de gemeente Laarbeek tóch overlast van vuurwerk ervaren de komende dagen, dan kunnen ze dit melden bij de gemeente via vuurwerkoverlast@laarbeek.nl of telefonisch via 0492-469872.