Marjan Reusien.
Marjan Reusien. Foto: Joost Duppen

Marjan Reusien van Kledingbank Laarbeek draagt ‘stokje’ over

Algemeen

Laarbeek - Marjan Reusien stopt maandag 11 januari als voorzitter van Kledingbank Laarbeek. Zes jaar geleden startte ze dit initiatief. Ze draagt het voorzitterschap nu over aan Henrie Bouwmans.

De deuren van de kledingbank aan bedrijventerrein Beekerheide staan wagenwijd open. Nu even voor DeMooiLaarbeekKrant en niet voor kopers of vrijwilligers, maar deze tijden zullen weldra weer aanbreken. In het kleine keukentje achter verschillende kledingrekken vertelt Marjan vol enthousiasme over het project waar ze weloverwogen afscheid van neemt. “De kledingbank voelt als mijn kindje”, vertelt Marjan. “Toch neem ik bewust nu afscheid omdat ik denk dat een frisse blik en invulling goed zijn voor de kledingbank.”

Verschil arm en rijk
Marjan startte de onderneming in 2014 omdat ze zag dat er zoveel verschil was tussen arm en rijk. “Een ideologische drijfveer”, legt Marjan uit. “Waarom goede spullen niet een tweede kans geven?” Marjan sloeg meerdere vliegen in een klap, want spullen hergebruiken en daarmee CO2 uitstoot verminderen wordt door steeds meer mensen omarmd en ook is vintage kleding behoorlijk populair. “Toch was mijn belangrijkste doel leuke kleding verzamelen voor minderbedeelden”, zegt Marjan, “dit door een solide organisatie op te zetten. Ik ben trots op het resultaat, mede behaald door de inzet van zoveel enthousiaste vrijwilligers.”

Meer dan kledingbank alleen
In 2014 werd begonnen met het inzamelen van kleding. In 2015 kwam er een winkelpand waar op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur kleding gekocht kan worden. Ruim veertig vrijwilligers zetten zich achter de schermen in om de kledingbank in orde te houden. “Twee vrijwilligers wassen en strijken de kleding. De meeste vrijwilligers helpen met sorteren, verwerken, verwijsbrieven en staan in de winkel”, legt Marjan uit. “Ze moeten van alle markten thuis zijn. Er zijn ook wat heren die klussen op de achtergrond. Vrijwilligers zijn een afspiegeling van de maatschappij en komen uit alle lagen van de bevolking.”

Vrijwilligers
Door gesprekken in de winkel viel het vrijwilligers op dat mensen die Nederlands als tweede taal wilden leren lang moesten wachten voor ze aan een opleiding konden beginnen. In 2016 werd in samenwerking met Vierbinden een mogelijkheid tot taallessen geïnitieerd. Vrijwilligers geven Nederlandse les en zorgen dat mensen wegwijs worden gemaakt in de Nederlandse taal en cultuur. De kledingbank wordt hierin ondersteund door verschillende instanties. Het inzamelen en kleding een tweede leven geven blijft prioriteit van Kledingbank Laarbeek, waar Marjan als klant zeker nog zal komen. Zich ermee bemoeien wil ze niet. “Ik moet het loslaten”, lacht ze, “maar er borrelen alweer nieuwe ideeën voor andere projecten.”