Thijs Segers
Thijs Segers Esmee van Zeeventer

Laarbeeks talent Thijs Segers: ‘Kunst zit in mijn vezels’

Algemeen

De kersteditie van DeMooiLaarbeekKrant 2020 stond vol talentvolle mensen. Maike Segers miste haar broer Thijs (24). Hij rondde afgelopen zomer de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede af en won in november de beurs van stimuleringsfonds HeArtfund van stichting HeArtpool. Ooit tekende Thijs zelfs strips voor DeMooiLaarbeekKrant. 

Lieshout - Wanneer de liefde voor kunst begonnen is weet Thijs niet meer. “Het tekenen was er altijd; ik weet niet anders dan dat ik dat deed”, vertelt Thijs. “Opa kon ook goed tekenen en oma gaf me daarom op voor tekenles bij Helmie Segboer. Dit heb ik jaren gedaan.” Na basisschool De Fontein en Commanderijcollege Gemert vertrok Thijs naar Enschede om zich daar geheel te wijden aan de kunst. “In het eerste jaar kunstacademie kregen we diverse vakken; naast schilderen en beeldhouwen ook fotografie en videokunst”, legt Thijs uit. “Het tweede jaar heb ik voor schilderen gekozen. Alle technieken die ik tot toen toe geleerd had werden op de academie afgebroken om ze opnieuw weer op te bouwen.”

Jezelf ontwikkelen
“Alles wat je denkt te weten over jouw kunst moet als het ware instorten om daarna weer nieuw opgebouwd te worden. Met doorlopend feedback van docenten ga je zelf de diepte in. Je maakt een hele ontwikkeling door. In vier jaar tijd ben ik een stuk vrijer geworden. Een schilderij is gelaagd, het overstijgt een plaatje. Een schilderij moet je iets doen, het moet je een gevoel geven.” Geïnspireerd door Goya, Munch en Zurbarán is Thijs op het moment begeesterd met mythes van indianenstammen uit Amerika. “Schilderijen moeten tijdloos zijn en er moet emotie in zitten”, vertelt Thijs. “Symboliek zoals bij renaissanceschilders bestudeer ik, maar het moet er in mijn werk niet te dik bovenop liggen.”

Brood op de plank?
Corona veranderde Thijs’ leven nauwelijks. Schilderen kan altijd. Over brood op de plank maakt hij zich ook niet zoveel zorgen. “Je maakt geen kunst om geld te verdienen”, lacht hij. “Ik maak kunst om kunst te maken.” Door de beurs die hij in november kreeg heeft hij nu ruimte om zijn talent verder te ontwikkelen. Daarnaast zijn er altijd wel baantjes te vinden. “Leven van de kunst, daar kun je weinig van verwachten”, merkt Thijs op. “Een bevriende kunstenaar is vuilnisman en haalt daar nu zijn inspiratie uit.” Corona zorgde wel dat de eindexamententoonstelling niet door ging en dat de nieuwe lichting kunstenaars van de AKI weinig connecties kon opdoen. Thijs exposeert nu in het kunstgemaal in Bronkhorst. Op 5 februari heeft hij een solo-expositie in de Gelderlandfabriek in Culemborg en hij hoopt in maart met alle Nederlandse kunstacademiestudenten te kunnen exposeren in Zaandam.

Werk van Thijs bekijken? www.thijssegers.com

Toothless Mouth of Sunny Air
Wildrooster