Het carillon op het oude gemeentehuis.
Het carillon op het oude gemeentehuis. Foto: Mark Barten

Carillon op oude gemeentehuis Lieshout wordt verplaatst

Algemeen

Het carillon op de Heuvel krijgt een nieuwe locatie. Het klokkenspel dat zich sinds 1989 op het dak van het oude Lieshoutse gemeentehuis bevindt gaat waarschijnlijk naar het Floreffeplein. Daar is wel een grote onderhoudsbeurt voor nodig. Het onderhoud en de verplaatsing kosten zo’n € 60.000. De gemeenteraad neemt hier op 28 januari een besluit over. 

Lieshout - Het Lieshoutse carillon, gemaakt door Royal Eijsbouts uit Asten, staat al meer dan dertig jaar op het voormalige gemeentehuis. Sinds 2006 is dit pand niet meer in bezit van de gemeente, en nu is het vroegere gemeentehuis samen met het carillon in handen van eigenaar Marcel Verkuijlen. Het college heeft in maart 2020 ingestemd met Verkuijlens verzoek om het oude gemeentehuis om te bouwen tot een appartementencomplex met tien tot twaalf appartementen. Het is voor de projectontwikkelaar niet wenselijk om een klokkenspel boven het complex te hebben zitten. Daarom is het carillon voor €1 aangeboden aan de gemeente Laarbeek.

Nieuwe locatie
Het akkoord is er nog niet, maar Heemkundekring ’t Hof van Liessent hoopt op het Floreffeplein als nieuwe plek voor de beiaard. Na een wandeling door Lieshout een aantal maanden geleden hebben voorzitter Louis Doomernik en een werknemer van Royal Eijsbouts besloten dat het plein aan het einde van de Floreffestraat een prima nieuwe locatie is. Doomernik: “We geven de voorkeur aan een plek in of vlakbij het centrum van Lieshout. Daarnaast is het verstandiger om gemeentegrond te gebruiken zodat er geen overeenkomsten gesloten hoeven te worden met particulieren. Tenslotte bevindt het Floreffeplein zich in een vrij rustige omgeving met weinig overlast.”

Onderhoud
Het verplaatsen en het onderhouden van het carillon is geen gemakkelijk klus. Hoewel het klokkenspel voorheen jaarlijks werd onderhouden en schoongemaakt, is dat nu niet meer het geval en zal dat weer moeten gebeuren. Doomernik weet eveneens dat de beiaard ontzettend zwaar is. “De stellage en de steunmuur zijn zo’n zes meter hoog en zijn dus niet eenvoudig te verplaatsen. Dat kost dus veel tijd”, zegt Doomernik.

De computer waarmee de muziek wordt gespeeld moet vervangen worden. Doomernik: “Als er straks dagelijks liedjes spelen is niet de bedoeling dat een jaren 80 computer deze speelt. Daarom komt er een nieuwe, eigentijdse computer.”

Groen licht
Omdat het wachten is op het raadsakkoord eind januari, kan er geen beslissing met volledige zekerheid gegarandeerd worden. Als alles dan uiteindelijk geregeld is kan de verplaatsing beginnen. Door de coronacrisis en de lockdown kan het uiteindelijke voortgangsproces langer duren dan de vooraf verwachte zes maanden.

Welke vorm het carillon krijgt is ook nog niet bekend. Aan bijvoorbeeld een klokkenstoelboom hangt een stevig prijskaartje. Doomernik: “Er is nog geen ontwerp, maar zodra we goedkeuring krijgen zal dit gemaakt worden. Het is sowieso hopen dat alles doorgaat.”