Betsi Leenders, Tonny Brugmans en Martha van Brussel.
Betsi Leenders, Tonny Brugmans en Martha van Brussel.

Malaika Kids Laarbeek stopt na vijftien jaar

Algemeen

Beek en Donk - Het bestuur van Malaika Kids Laarbeek heeft besloten om per 1 februari 2021 hun werkzaamheden te stoppen. Zo’n vijfiten jaar geleden kwamen Betsi Leenders, Tonny Brugmans en Martha van Brussel in contact met Malaika Kids, gevestigd in Den Haag, en gingen met veel enthousiasme aan de slag.

De stichting werd in 2004 opgericht met als doel het goede werk van mama Najma Manji in Tanzania te ondersteunen. In de jaren voor 2004 begon ze al met het opvangen van weeskinderen. Dat gebeurde in eerste instantie gewoon bij haar thuis. Tot ze steun kreeg vanuit Malaika Kids en inmiddels is het een organisatie die nu 160 kinderen opvangt. “In eerste instantie kijkt de organisatie of weeskinderen opgevangen kunnen worden door hun eigen familie en waar nodig met behulp van het Relatives Support Program (RSP). Dat wil zeggen dat deze familie elke maand een vergoeding in natura ontvangt voor voeding, kleding en schoolboeken”, vertelt Betsi. De kinderen die niet opgevangen kunnen worden door familie, kunnen in het Malaika Kids Children’s Village gaan wonen.

Het begin
Betsi en haar man hebben op het eiland Zanzibar gewoond. Ze had wekelijks contact met Omroep Kontakt. Vanuit daar kwam de vraag of Laarbeek iets kon betekenen in Afrika. In dezelfde periode woonde de dochter van Tonny, Auke, ook in Tanzania. In de stad Dar es Salaam. “We kwamen met elkaar in contact en ze vertelde dat ze begonnen was met een project genaamd Malaika Kids. We kwamen precies op het goede moment.”

De dochter van Tonny heeft een stuk grond kunnen aangekocht op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Dar es Salaam, in het plaatsje Mkuranga. In Nederland startten de dames en partners met de financiering van het project. Zo werd er een diapresentatie gegeven op basisschool ‘t Otterke en ontstond Malaika Kids Laarbeek. Jan, de man van Betsi, had contacten in de bouwwereld en kon een maquette laten maken. “Dat was heel fijn, want zo was het voor de kinderen inzichtelijk hoe het kinderdorp vorm zou krijgen.” Bij het opstarten van Malaika Kids Laarbeek zijn Jan Leenders en Frans Konings de grote kartrekkers geweest.

Kinderdorp
In het kinderdorp wonen de kinderen in kleine groepjes van verschillende leeftijden in familieverband samen met een ‘pleegmoeder’. De moeders uit het nabijgelegen dorp Mkuranga komen werken in het kinderdorp en verblijven in tweetallen één week dag en nacht in het familiehuis. Daarmee vormt elke ‘familie’ in het kinderdorp zoveel mogelijk een afspiegeling van een normaal gezin in Tanzania. Er staan inmiddels tien familiehuizen, wasgebouw en een schoolgebouw. De kinderen gaan naar school, vaak gevolgd door een vakopleiding. De eerste kinderen die in het dorp kwamen wonen, studeren inmiddels alweer in de stad.

Het einde
Inmiddels zijn ze vijftien jaar verder en ondersteunt Malaika Kids Laarbeek het kinderdorp alleen nog financieel. Het bouwproject is inmiddels afgerond en het kinderdorp is zelfvoorzienend, dus kunnen ze het dorp alleen nog financieel ondersteunen. De dames van het bestuur worden ook een dagje ouder en daarom is besloten om per 1 februari 2021 te stoppen. “Wij, als bestuur van Malaika Kids Laarbeek, willen alle donateurs en sponsoren bedanken voor alle steun de afgelopen 15 jaar.”

Wil jij het project van Malaika Kids ondersteunen? Neem een kijkje op de website: malaika-kids.org. Of doneer op bankrekeningnummer: NL 56 INGB 0009 6949 38