Johan Verschuuren overleed donderdag 21 januari op 85-jarige leeftijd.
Johan Verschuuren overleed donderdag 21 januari op 85-jarige leeftijd. Foto: Liesbeth van Boxtel

Weerman Johan Verschuuren op 85-jarige leeftijd overleden

Algemeen

Aarle-Rixtel - Weerman Johan Verschuuren is donderdag 21 januari op 85-jarige leeftijd overleden. Verschuuren is misschien wel Brabants bekendste weerman. Hij kreeg vooral veel bekendheid omdat hij bij Omroep Brabant bijna 30 jaar lang het dagelijkse weerpraatje op de radio verzorgde. Johan werd vooral populair dankzij zijn weerspreuken en zijn vaste opening: ‘Goeiemorrege’. 

Johan, geboren in 1935, groeide op in een groot gezin aan ‘De Overbrug’ (tussen Aarle-Rixtel en Helmond). Door zijn moeder, en de buurman, kreeg hij al op jonge leeftijd buitengewone interesse voor het weer en de natuur.

Omroep Brabant contracteerde Johan in 1982 als officiële Brabantse weerman. Dertig jaar lang hield hij iedere ochtend, meestal vanuit thuis, zijn weerpraatje, zo vertelde hij in een interview met DeMooiLaarbeekKrant in 2013. Om zich goed voor te bereiden stond hij dagelijks om vijf uur op. Johan vertelde destijds: “Efkes de koffie aanzetten. Dan naar buiten kijken naar de wolken en luisteren waar het geluid vanaf komt.” Johan had dan nog voldoende tijd om van zijn bevindingen een verhaal te maken voor de uitzending van die ochtend. In de uitzending gebruikte de weerman, groot voorstander van het Brabants dialect, regelmatig Brabantse woorden. De directeur van Omroep Brabant was daar niet altijd blij mee. Johan: “Als ik in de uitzending zei dat het vandaag ‘schon’ weer werd, dan belde de directeur mij op om te zeggen dat het vandaag ‘mooi’ weer werd.” 

Ook op latere leeftijd stond hij nog elke dag vroeg op zodat de natuur hem kon vertellen wat het weer die dag zou doen, zo vertelde hij in een interview met DeMooiLaarbeekKrant afgelopen zomer. “Elke dag als ik opsta ga ik buiten kijken. Luisteren naar de natuur. Het weer is helemaal niet veranderd. Je hebt warme en koude dagen.”

Weerspreuken
In de loop der jaren legde Johan een enorme verzameling Brabantse weerspreuken aan. Deze waren meestal gebaseerd op de Heiligenkalender. “Omdat ik niet wist welke heilige op welke dag viel, heb ik bij de zusters een missaal geleend. Zo kon ik alle spreuken sorteren op datum. Daar heb ik heel veel uren aan besteed.” Johan maakte ook zelf weerspreuken. Deze gebruikte hij pas na vijf jaar testen: “Ge moet 100 procent zeker weten dat ze kloppen.” De weerman publiceerde zijn verzameling weerspreuken in drie boekjes. Hij ging op veel plaatsen lezingen geven en werd uitgenodigd in diverse televisieprogramma’s. Zo werd de trotse Aarle-Rixtelnaar landelijk bekend. “Heel Nederland weet waar Aarle-Rixtel ligt”, reageerde Verschuuren in 2013 gevat.

Dertig jaar is Verschuuren als weerman te horen geweest op Omroep Brabant. De geboren en getogen Aarle-Rixtelnaar is, mede door zijn talrijke weerspreuken, bekend in heel Brabant en ver daarbuiten. “Goeiemorrege!” Zo begon Verschuuren iedere morgen zijn weerpraatje op de radio. Vervolgens vertelde hij wat het weer die dag zou brengen en gaf hij de waarnemingen door vanuit de hele provincie. Hij eindigde zijn praatje steevast met een van zijn fameuze weerspreuken. “Hij hi wir gelijk,” was vaak de reactie van het publiek als Johan’s voorspelling uitkwam. De bekende weerman was dan zelf ook tevreden: “Als ik regen voorspel, dan ben ik verrekte blij dat ie velt.”

Verschuuren werd meerdere malen onderscheiden. In 2011 werd hij als vierde Laarbekenaar benoemd tot ‘Ereburger van Laarbeek’.