Greet Buter
Greet Buter Foto: Joost Duppen

Wethouder Buter vertrokken naar Deurne: ‘Ik ga deze plek missen’

Algemeen

Laarbeek - Maandagochtend zal ze voor het eerst in jaren voor haar werk niet naar het gemeentehuis in Laarbeek gaan, maar naar dat van Deurne. Dan start voor wethouder Greet Buter haar nieuwe leven, als dat van burgemeester van deze Peelgemeente.

Deze week stond voor Greet Buter in het teken van afscheid. Afscheid van haar collega’s, van medewerkers in het gemeentehuis en donderdagavond (28 januari) haar laatste raadsvergadering. Sinds 2006 is de raadszaal van het gemeentehuis voor Buter een vaste plek geworden. Daarvoor zette ze zich als commissielid al in voor de PvdA, in 2006 werd ze gekozen in de gemeenteraad. “Je komt ooit iemand tegen en dan laat je wel eens iets vallen. Zo gaat het politieke balletje dan rollen. Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek, en in het beter en mooier maken van de samenleving.”

Pieken en dalen
Buter heeft bijna vijftien jaar rondgelopen in de lokale politiek van Laarbeek. Eerst acht jaar als raadslid en vanaf 2014 als wethouder. “Het is een hele mooie periode geweest, natuurlijk met pieken en dalen. De vanzelfsprekendheid in het contact leggen met elkaar in Laarbeek is zo mooi, dat ga ik zeker missen, al verwacht ik dat dit ook in Deurne wel goed zit. Ik heb altijd veel vanuit samenwerking gedaan. Niet alleen omdat de PvdA in Laarbeek een kleinere partij is, maar ook omdat samenwerking altijd meer brengt dan alleen iets doen. Vanuit dat oogpunt bedrijven we ook die positief opbouwende manier van politiek. In Laarbeek hebben we een actieve samenleving en het is mooi om daar je steentje aan bij te kunnen dragen. De afgelopen raadsperiode heb ik me onder andere heel actief beziggehouden met het armoedebeleid en de schuldhulpverlening, en de laatste tijd ook met het gezond houden van de gemeentefinanciën.”

Buter was voordat ze wethouder werd zelf ambtenaar (in de gemeente Veghel) en raadslid in Laarbeek. Nu zet ze de volgende stap op de politieke ladder: burgemeester. “Voor mij persoonlijk geldt, ik wil nooit te lang dezelfde rol vervullen, ik heb uitdaging nodig en nieuwe perspectieven. Na twee periodes als wethouder was ik toe aan iets nieuws.” Voor Buter werd al snel duidelijk dat dit het ambt van burgemeester moest zijn. “Je vraagt ja af, wat kan die nieuwe rol zijn. Daarover praat je met mensen. Het lokale openbaar bestuur is en blijft altijd erg interessant, met name omdat je dicht bij de samenleving staat. En dan kom je al snel uit bij het burgemeesterschap.”

Enorme eer
Deurne was opzoek naar een nieuwe eerste burger, nadat Hilko Mak had aangegeven met pensioen te gaan. Buter solliciteerde en na een lang traject werd zij de eerste keus van de vertrouwenscommissie. “Echt een enorme eer. Zo voelt dat ja. Mijn man wist het natuurlijk, want zo’n beslissing neem je met zijn tweeën. Maar onze dochters niet. Op de avond dat het bekend werd, had ik maar kort de tijd om ze te bellen. De ene zei: ‘Wacht, ik bel je zo terug’. Zo verrast was ze. De ander had het net van een vriendin gehoord.”

De afgelopen periode stond voor Buter in het teken van het geleidelijk aan afstand nemen van haar taken in Laarbeek en zich voorbereiden op haar nieuwe rol in Deurne. Door corona geen groots afscheid in Laarbeek en geen groots onthaal in Deurne, maar dat vindt ze niet erg. “Het is nu eenmaal zo. Je weet in welke tijd het gebeurt. Er zijn echt ergere dingen.” Missen gaat ze Laarbeek, waar ze sinds een week niet meer woont nu ze naar Deurne is verhuisd, zeker. “Weemoedig ga ik weg. Ik ga deze plek missen. Maar ik weet dat er iets moois voor in de plaats komt.”