Huisartsen Teun van de Ven, Emy Bunthof en Milou Schulten van huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel.
Huisartsen Teun van de Ven, Emy Bunthof en Milou Schulten van huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel. Foto: Joost Duppen

Vaccineren: hoe, wat en wanneer? Huisarts Van de Ven geeft uitleg

Algemeen

Laarbeek - Mondjesmaat worden mensen inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar wie is wanneer aan de beurt? Zelfs voor huisartsen is het soms zoeken om op alle vragen van patiënten antwoord te geven. Toch probeert Teun van de Ven, huisarts in Aarle-Rixtel, duidelijkheid te scheppen.

De snelheid van vaccineren in Nederland is nog lang niet zoals iedereen graag zou willen. Drie weken geleden werd er gestart. In Veghel kreeg een medewerkster van een verpleeghuis de eerste prik. Daarna was het vooral de beurt aan andere zorgmedewerkers, vooral zij die werken in ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Vanaf 3 februari krijgen huisartsen hun prik. Inmiddels zijn ook de ‘gewone’ mensen al aan de beurt. Maar wie mag als eerst? En wanneer dan? “We merken dat er veel vragen zijn bij mensen. ‘Wanneer ben ik aan de beurt?’ En vooral ‘ben ik in beeld want ik moet het vaccin eerder krijgen?’ Logische vragen, maar helaas verandert er nog zoveel wat dat betreft”, legt Teun van de Ven van huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel uit.

Kan volgende week weer anders zijn
“Een week geleden leek het nog zo dat de huisartsen zelf patiënten zouden gaan vaccineren. Nu is het zo dat patiënten op grotere locaties zullen worden gevaccineerd, via de GGD en via de huisartsenpost. Inmiddels worden 90-plussers gevaccineerd via de GGD, onder andere in Veghel. In Eindhoven wordt een priklocatie opgezet vanuit de huisartsenpost Oost-Brabant”, geeft Van de Ven aan.

“Deze wijziging is doorgevoerd vanwege het beperkt aantal beschikbare vaccins en de bewaarcondities van het vaccin. Óf de eigen huisarts gaat vaccineren en wanneer is afhankelijk van het type en aantal beschikbare vaccins en welke patiëntengroep op dat moment aan de beurt is. Die veranderingen maakt het lastig. Volgende week kan het zomaar weer anders zijn.”

Het beperkt aantal vaccins maakt de hele operatie van het vaccineren ook voor de huisarts lastiger, maakt Van de Ven duidelijk. “Bij de griepprik is het zo dat we weten wanneer en hoeveel vaccins we binnen krijgen. Dat kan in een partij van 1500 stuks tegelijk zijn. Wanneer wij zelf met Covid vaccinaties starten, ontvangen we waarschijnlijk tientallen vaccins. We kunnen dan geen grote groep aanschrijven en zullen deze mensen dus per keer individueel uitnodigen volgens de voorgeschreven volgorde. Zo kunnen we de mensen vaccineren die niet zelfstandig (of met hulp van familie) naar de grote priklocaties kunnen komen. Op dit moment gaan de 90-plussers naar de priklocaties, de groep die als eerste aan de beurt is, thuis wordt nog niet geprikt. Deze mensen zijn bij ons goed in beeld en we zullen ze actief oproepen wanneer er vaccins beschikbaar zijn.”

Actieve rol huisartsen
“Als huisartsen hebben we een actieve rol hierin opgepakt. De bereidheid bij de inwoners om te vaccineren is hoog. Ook binnen de huisartsengroep in Laarbeek, waarin we veel overleggen, merken we dat iedereen er druk mee bezig is. Iedereen heeft inmiddels de lijsten klaar liggen om de eigen patiënten op volgorde op te kunnen roepen. Mochten we vaccinaties ontvangen dan kunnen we direct doorpakken. Juist omdat we ons al zo goed voorbereid hebben, moet het dan goed gaan lopen.”

Een misverstand wil Van de Ven nog wel uit de wereld helpen. “Al heb je al corona gehad, dan moet je je toch nog laten vaccineren. Mensen kunnen een tweede keer besmet raken. In de praktijk heb ik hier al meerdere gevallen van gehad. Het coronavaccin zorgt ervoor dat je lichaam meer antistoffen aanmaakt die het virus kunnen bestrijden.”