Afbeelding
Foto: Ad Adriaans

Een levende tuin maak je zelf

Dier & Natuur

Laarbeek - Waarom een levende tuin? Een levende tuin is gezond voor je. Het kijken naar groen alleen al maakt je rustiger en creatiever. Een levende tuin is goed voor de natuur en het klimaat. Ook kleine stukjes groen zijn al aantrekkelijk voor bijen, vogels en veel meer dieren. Bomen, struiken en planten zorgen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. Het komt de leefbaarheid beslist ten goede.

Wie eens goed om zich heen kijkt, ziet nog te veel tuinen met verharding en weinig groen. Soms een beetje begrijpelijk. Ons drukke bestaan dwingt tot keuzes. Minder groen betekent lekker makkelijk in het onderhoud. Maar helaas niet goed voor de natuur en ons klimaat. Ook stroomt bij heftige regenbuien het water snel naar de riolering. Jammer toch. We moeten immers zuinig zijn met water.

Natuurvriendelijk
Met de campagne “Een levende tuin maak je zelf” vraagt de vogelbescherming mensen vooral een natuur- en vogelvriendelijke tuin aan te leggen. Een tuin om in te ontspannen , te genieten en weg te dromen. In het voorjaar een lentezon op je gezicht, een tjilpende mus en de ogen even dicht. Zo fijn kan het leven in de tuin dan zijn.

Een natuur- en vogelvriendelijke tuin die aantrekkelijk is voor veel soorten planten en dieren. Een tuin met volop voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid. Een tuin met vooral veel variatie. Met rijk bloeiende planten, grasveldje, heggen, bomen en struiken met zaden en bessen, minivijver, insectenmuurtje, begroeide pergola of een groen dak. En dat kun je ze allemaal geven, zelfs in de kleinste tuin zijn mogelijkheden. Hoe meer variatie des te meer valt er te genieten.

Als je bij het inrichten van een tuin wat hulp nodig hebt of een tuinadvies, kijk dan op de website: http://www.vogelbescherming.nl/tuinadvies.

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Antoon Verhoeven tel.nr. 0492- 462460, lid van IVN Laarbeek en Vogelbescherming Nederland.