Zonnetij in Aarle-Rixtel is een van de voorbeelden van de gemeente voor wonen in de toekomst.
Zonnetij in Aarle-Rixtel is een van de voorbeelden van de gemeente voor wonen in de toekomst.

Meedenken over ouder worden en wonen in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek Om over twintig jaar niet tegen problemen aan te lopen, moet er nu alvast nagedacht worden over ouder worden en wonen in de toekomst. Als er nu goed wordt nagedacht over de woonwensen voor de toekomst, kan daar tijdig invulling aan worden gegeven.

Daarom wil de gemeente in gesprek gaan met de inwoners en samen met hen gaan onderzoeken welke woonvormen de voorkeuren hebben. Op maandag 22 februari zal er een online bijeenkomst zijn waarin de gemeente met inwoners over dit onderwerp van gedachte wil wisselen. ,,In 2040 ligt de grootste piek als het gaat om vergrijzing. We moeten er dus op tijd inspringen en niet wachten tot het een probleem is”, legt wethouder Monika Slaets (Welzijn) uit. “Daarom starten we met dit plan ‘Hoe kan ik ouder worden in Laarbeek’. Mensen willen zolang mogelijk regie houden over hun eigen leven. Hoe zorg je er dan voor dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen?”

Collega wethouder Tonny Meulensteen (Grondzaken) is ook betrokken bij het project. “We willen mensen er van bewust maken dat ze als ze 40/50 zijn, nu na moeten denken over hoe ze over twintig jaar willen wonen. De wens van de mens telt. Als ze bij wijze van spreke 80 zijn en constateren ‘nu kan ik niet meer zelfstandig wonen’ en opzoek gaan naar andere mogelijkheden, dan is het te laat.”

Mantelzorgwoning
Door juist nu al over eventuele woonmogelijkheden na te denken, kan de gemeente hierop ook anticiperen. De gemeente komt zelf met vier voorstellen over mogelijke woonvormen. Een mantelzorgwoning bij familie in de tuin. Begijnhof, knarrenhof en Zonnetij. Een Begijnhof wordt omschreven als een kleine serie levensloopbestendige, energie neutrale woningen, gelegen aan een gezamenlijke hof. Met een sfeer van beslotenheid en veiligheid, wat de onderlinge betrokkenheid van de bewoners stimuleert. Contact van buren onderling en burenhulp zijn niet verplicht, maar vanzelfsprekender.

Goed Nabuurschap
Onder knarrenhof verstaat de gemeente onder meer: een gemeenschappelijke hofje met koop en huur woningen waar ook plaats is voor grotere en kleinere woningen. Geschikt voor alle sociale zelfstandige mensen van 23 tot 113. Het draait bij het unieke woonconcept vooral om goed Nabuurschap: als het nodig is ben je er voor elkaar. Bewoners tekenen een sociaal contract waarin staat dat ze buren een beetje in de gaten houden en helpen als dit nodig is. Er is een gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte.

Zonnetij
En dan is er nog Zonnetij, naar het voorbeeld van het wooncomplex in Aarle-Rixtel. Het complex beschikt over een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte waar al veel activiteiten worden georganiseerd. Bovendien wonen ouderen met verschillende zorgbehoeftes zelfstandig samen in de verschillende appartementen. Daarnaast staat het complex in een wijk met veel vergrijzing. Ook buurtbewoners worden daarom meegenomen in het project. Bewoners en buurtbewoners zorgen voor elkaar. Iedereen levert naar eigen kunnen een bijdrage aan de leefbaarheid van de buurt. Wanneer je in Zonnetij gaat wonen kies je bewust voor dit concept, niet meedoen is geen optie.

Wie meer wil weten over de verschillende woonvormen, kan kijken op de site van de gemeente: laarbeek.nl/wonen. Wie mee wil denken en praten over wonen en ouder worden in Laarbeek, op 22 februari (19.00 tot 21.00 uur) kan zich voor 8 februari opgeven door een mail te sturen naar: john.vd.berg@laarbeek.nl.

Monika Slaets
Wethouder Tonny Meulensteen