Lenneke Barten (links) en Hélène Claassen.
Lenneke Barten (links) en Hélène Claassen. Foto: Martin Prick

‘Iedereen wil toch in een schone omgeving wonen?’

Algemeen

Lenneke Barten en Hélène Claassen nemen het initiatief om de bermen langs de openbare wegen in hun omgeving op te ruimen. Er ligt teveel troep.

Lieshout - Veel mensen kennen Lenneke Barten in Lieshout van haar ezeltjes. Op een veldje in Gemert heeft ze er een aantal staan, die ze gered heeft van een wegkwijnend bestaan. Op de weg daar naar toe viel het Lenneke op dat er nogal wat troep uit de auto’s wordt gegooid. Vooral op kruispunten, afritten en wegsplitsingen ligt de berm vol met troep. “Het is net of ze het zo door de ramen respectloos op straat gooien”, legt ze uit. Van blikjes tot schuimplastic bakjes van de McDonalds wordt er op die plaatsen zonder nadenken op straat gegooid. “Je vindt vooral veel blikjes Red Bull, maar je weet niet of dat vooral van de jeugd af komt”, vult Hélène aan. “Je vindt ook vaak incontinentiemateriaal, gebruikt en wel. Dat komt weer van een hele andere leeftijdsgroep”, vertelt Lenneke.

Oproep
De gemeente Laarbeek staat achter het initiatief van Lenneke en Hélène. “Via Bart Coenen van de gemeente krijgen we grijpers en vuilniszakhouders. Ook kunnen we op afgesproken plaatsen het verzamelde vuil wegbrengen, zodat we het niet zelf in onze vuilnisbakken hoeven te doen.” Er blijken gelukkig steeds meer mensen te zijn, die zich ergeren aan de schijnbaar gedachteloos weggeworpen troep, die overal ligt. Nadat Lenneke een oproep deed, via Appeltje-Eitje (van oorsprong een verkoopsite), kwamen er erg veel reacties. Vijftien concrete toezeggingen van mensen die de laatste zaterdag van januari mee wilden komen helpen om de bermen van vuil te ontdoen, kwamen al snel binnen. “We beginnen met de Lieshoutse weg, want daar is het echt erg”. Vanwege corona-technische vragen zijn er contacten geweest met de wijkagenten. “We kunnen zó beginnen, ik rijd rond met een bestelwagen om de zakken op te halen, zodat de opruimers niet met zware zakken vol met, vaak halfvolle, blikjes, mondkapjes, incontinentiemateriaal en wat er meer aan zware troep ligt, moeten sjouwen”.

27 februari
Wie de volgende keer Lenneke en Hélène mee wil helpen is van harte welkom. De volgende cleanup-dag wordt gehouden op 27 februari, de laatste zaterdag van de maand. Voorlopig verwachten de dames met hopelijk een grote groep enthousiastelingen elke laatste zaterdag van de maand te zorgen voor een schoon (stukje van) Laarbeek. “Iedereen wil toch in een schone omgeving wonen? Dan is het helemaal niet gek om je handen uit je mouwen te steken en je steentje bij te dragen.” Wie mee wil doen, moet zich van tevoren even opgeven bij Lenneke via lennekebarten@hotmail.com