Gerardus Brouwers en Cecilia Jongerius. Het boerenbruidspaar in Raopersgat in 2018.
Gerardus Brouwers en Cecilia Jongerius. Het boerenbruidspaar in Raopersgat in 2018.

Jubileumboerenbruidsparen in Raopersgat

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - Carnaval, het feest van zotheid, spot en uitbundigheid en het getal 11 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kennen een raad van elf, het carnavalsseizoen start op de 11e dag van de 11e maand en een jubileum wordt gevierd bij 11 jaar of een veelvoud daarvan.

In Raopersgat werd in 1978 de 1e boerenbruiloft gehouden. Sindsdien zijn er tijdens carnaval 42 boerenbruidsparen met gevoel voor traditie, ceremonie en humor in d’n onecht verbonden. Degene met gevoel voor cijfers en getallen zal al opgemerkt hebben dat in 2022 het 44 jaar geleden is dat in Raopersgat het 1e boerenbruidspaar in d’n onecht werd verbonden. Zoals veel andere activiteiten kan ook de boerenbruiloft in Raopersgat dit jaar niet doorgaan. Het is de 2e keer in de bestaansgeschiedenis van de boerenbruiloft dat er geen nieuw boerenbruidspaar is onthuld. Hopelijk heeft iedereen in de loop van dit jaar zijn vrijheid terug en kan de boerenbruiloft in het jubileumjaar weer hervat worden.

Oud-boerenparen
Wat dit jaar wel kan en zal gebeuren is aandacht schenken aan de oud-boerenparen van wie het 11 jaar of een veelvoud daarvan geleden is dat hun boerenbruiloft plaatsvond. In 1988 werden Jan en Mien Aalders – de Vocht , in 1999 Ad en Betsie Donkers – Vorstenbosch en in 2010 Ton en Hannie Jacobs – Heesakkers in d’n onecht verbonden. Helaas zijn Mien en Ad overleden. De boerenbruiloftorganisatie ziet er naar uit weer op pad te kunnen om in het diepste geheim een trouwlustig stel te kiezen dat samen met hun getuigen de gangmakers van het volgende seizoen kan zijn. Ook het illustere muziekgezelschap 'Ut Aaw Herremenieke van Liessent' dat onlosmakelijk met de boerenbruiloft is verbonden, snakt er naar om haar muzikale bijdrage weer aan dit carnavaleske gebeuren te kunnen leveren.

Helaas, het is pas voorbij als het voorbij is. Door de gevolgen van het virus hebben sommigen onherstelbare emotionele of economische schade opgelopen of zullen dit mogelijk nog oplopen. Door samen te werken kunnen we alle problemen de baas. De gemeenschappelijke vijand is het coronavirus.