Arthur Beeren en Ron vand en Berkmortel.
Arthur Beeren en Ron vand en Berkmortel.

Nieuwe partij Delta doet nog niet mee aan verkiezingen Tweede Kamer

Algemeen

Laarbeek - Begin januari gaven Ron van den Berkmortel en Arthur Beeren in deze krant nog aan te hopen om in maart met hun nieuwe partij Delta deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is niet gelukt. Het duo heeft dit besloten voor het verstrijken van de termijn voor het indienen van steunverklaringen bij de Kiesraad. De belangrijkste reden hiervoor is dat de partij tijd nodig heeft om te groeien. 

“Als politieke partij moet je niet zomaar meedoen met een verkiezing. Je moet echt een weloverwogen plan hebben, en soms heeft dat tijd nodig. Als je als nieuwe partij mee wil doen met de verkiezingen, moet je de tijd nemen om de partij eerst te laten groeien”, zegt Van den Berkmortel. Met andere woorden, de verkiezingen komen net wat te vroeg voor Delta.

Veel nieuwe partijen
Naast de krappe tijd is er nog een reden waarom Delta niet deelneemt: de vele nieuwe partijen. Dit jaar doen er liefst 37 partijen mee aan de landelijke verkiezingen. Van den Berkmortel: “Een record. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog doen er zoveel partijen mee. Maar ja, zie nog maar eens een coalitie te vormen met zoveel clubs. Daarbij meegerekend dat het voor kleine partijen, gebaseerd op vorige verkiezingen, erg lastig is om met een zetel in de Kamer te komen. En ook nog dit: meestal stemmen mensen niet zo snel op nieuwe partijen, vooral niet als ze nog relatief onbekend zijn.” Ook hierom besluit Delta om zich op dit moment nog niet op te geven.

Wat nu?
De politieke beweging van Van den Berkmortel en Beeren blijf hoe dan ook bestaan en actief bezig. De komende tijd wil het tweetal gebruiken om de partij rustig op te bouwen, administratie bij te werken en leden te werven. Wat voorlopig niet gaat gebeuren is het omvormen tot een lokale partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. “Qua programma zijn we echt een landelijke partij en dat blijven we. Het zou leuk zijn als we als serieuze concurrent aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen kunnen meedoen. Dat is ons streven”, aldus Van den Berkmortel.