Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Winter wonderland in Laarbeek: kunnen de schaatsen al onder?

Algemeen

Laarbeek - Het winterse weer houdt Laarbeek al een aantal dagen in zijn greep. Voor sommigen kan dit niet lang genoeg duren. Anderen waren het zondag al beu. De komende dagen lijkt er ook geschaatst te kunnen worden. Houd je daarbij wel aan de coronamaatregels, vraagt burgemeester Frank van der Meijden.

Wie zondagmorgen de gordijnen opensloeg, werd verrast met een blik op ‘Laarbeek winter wonderland’. Een flinke pak sneeuw viel in de nacht van zaterdag op zondag als een warme deken over heel het land. De hele dag waanden vooral de kinderen zich in een groot paradijs. Het sneeuwt elk jaar wel een beetje, maar de laatste keer dat er zoveel sneeuw viel, was in maart 2013. Voor veel kinderen was het dus de eerste keer dat ze langdurig in de sneeuw konden spelen, sneeuwballen gooien, sneeuwpop maken en sleeën.

Het aanhoudende koude weer zorgt ervoor dat de sneeuw zeker tot aan het weekend blijft liggen. Dat leverde maandagmorgen al direct mooie plaatjes op. Want voor het eerst sinds zes weken mochten de kinderen van de basisscholen weer naar hun klas toe. Een bonte stoet van ouders die hun kroost op de slee voorttrokken na zes weken thuis les te hebben gegeven. Kinderen blij, ouders blij.

Ondanks de waarschuwing om zoveel als mogelijk niet de auto te pakken, waren er toch genoeg mensen die de weg op gingen. Veelal gedwongen door werkverplichtingen. Als gevolg van de vorst, zijn vooral de binnenwegen in alle kernen nog lastig begaanbaar. De medewerkers van de buitendienst van de gemeente doen er alles aan om ze goed rijdbaar te krijgen, geeft wethouder Monika Slaets aan. “Je ziet dat in heel het land het lastig is. De mensen werken heel hard om alle wegen sneeuwvrij te maken.”

Ondanks de beperkingen die het winterse weer met zich meebrengen, zorgt de aanhoudende vorst ook voor mooie vooruitzichten. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de komende dagen eindelijk weer eens de schaatsen onder gebonden worden. Op veel plekken in Laarbeek, niet voor niets waterpoort van de Peel, zal er op natuurijs geschaatst kunnen worden. Maar wie het natuurijs niet vertrouwd, kan ook bij onder meer Landgoed d’n Heikant (zie voor de actuele situatie op hun site) en groenteboer Frans van den Heuvel (alleen voor kinderen van de basisschool in verband met corona) in Aarle-Rixtel zijn schaatsbanen aangelegd. “We hanteren daarbij wel de richtlijnen van de KNSB en de veiligheidsregio”, legt burgemeester Frank van der Meijden uit. “We moeten er voor waken dat het geen grootschalige evenementen worden.”

Hieronder de richtlijnen voor het schaatsen in coronatijd:
Het doel van de lockdown is om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen we besmettingen met het coronavirus tegengaan. Ook als je wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Onder de huidige regels mag je naar buiten met mensen van je eigen huishouden, of in je eentje met e´e´n iemand van buiten je eigen huishouden. Dat betekent dat je mag gaan schaatsen met e´e´n vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Houd afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Als het te druk wordt, ga dan weg.

Schaatsen wordt gezien als sportbeoefening (net als bijvoorbeeld hardlopen).
Voor schaatsen op een openbare plaats zoals een voor een ieder vrij toegankelijke ijsvlakte op een plas, vaart of vijver gelden dezelfde regels als op straat:
Groepsvorming: met maximaal twee personen, met uitzondering van:
- mensen die wonen op hetzelfde adres plus e´e´n gast,
- kinderen t/m 12 jaar
- personen tot en met zeventien jaar die sport beoefenen, trainers of begeleiders van een sportactiviteit;
- en op anderhalve meter.

Schaatsen op een publieke plaats buiten, zoals een ijsbaan van een schaats- of ijsvereniging die toegankelijk is voor het publiek, al dan niet tegen betaling, is een “sportaccommodaties buiten” (met evt. bijbehorende toiletvoorzieningen). Het gaat bijvoorbeeld om een daarvoor bestemde en ingerichte ijsbaan. Hier geldt dat deze mogen worden opengesteld voor het sportend publiek, mits:
- Mensen van 18 jaar en ouder vooraf reserveren
- Geen groepsreservering met meer dan twee personen ? Gezondheidscheck
- Geen toeschouwers
- Groepsvorming: met maximaal twee personen.

Schaatsen op een besloten plaats buiten: Schaatsen op eigen erf mag; het toegankelijk maken voor publiek mag niet. Een gelegenheidsijsvlakte maken op een besloten plaats die niet is bestemd en ingericht als ijsbaan, bijvoorbeeld door voor de gelegenheid een weiland onder water te zetten voor het publiek, is het organiseren van een evenement (een voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak), wat momenteel is verboden (artikel 5.1 Trm). Hoewel voor het organiseren van een evenement formeel gesproken een ontheffing kan worden verleend (artikel 58 e Wpg) ligt het net als bij andere evenementen niet in de rede daarvan nu gebruik te maken.                                                                                                                                   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding