De Laarbeekse Iceman Ramzan Galajev in het ijskoude water.
De Laarbeekse Iceman Ramzan Galajev in het ijskoude water. Foto: Marcel/Stefan van de Kerkhof (BD)
FOTO’S + VIDEO

Laarbeekse Iceman Ramzan Galajev (61) trotseert iedere dag de vrieskou in het kanaal

Video Video's Foto en Video

Laarbeek - Wie ’s morgens bij de Laarbrug, ook bij winters weer, iemand ziet die zich klaarmaakt om te gaan zwemmen, hoeft niet te schrikken. Het is de Laarbeekse Iceman Ramzan Galajev (61), die bezig is met zijn ochtendritueel. Fotograaf Marcel van de Kerkhof en zijn zoon Stefan maakten een video en foto’s van deze markante Aarle-Rixtelnaar, terwijl Martin Prick met hem sprak namens DeMooiLaarbeekKrant.

Gezond leven
Elke morgen, of het nu warm of koud is gaat Ramzan zwemmen in het kanaal. Dat hoeft niet lang te zijn, een paar minuten is genoeg. Het is een onderdeel van zijn filosofie om allerlei ziekten buiten de deur te houden. “Je kunt gezond zijn zonder je te laten prikken, zonder pilletjes. Het is beter dan steeds naar de huisarts gaan voor allerlei medicijnen”. Zelfs voor corona helpt het volgens the Iceman, zoals hij in de buurt wel wordt genoemd. “Omdat je aandacht hebt voor je lichaam, je geest leeg maakt en jezelf focust op het zwemmen in koud water, word je bijna nooit ziek. Je lichaam wordt ongevoelig voor allerlei van buiten komende invloeden, waarvan je bijvoorbeeld last van je rug krijgt. Hij is ook wars van het nemen van voedingssupplementen. “Dat is niet nodig als je gezond leeft”.

Lees verder onder de video

Doorzetten
Ramzan is afkomstig uit Grosny in Tsjetsjenië. Zijn beroep was wijkagent. Daarvoor heeft hij in het verre Vladivostok een opleiding gevolgd. Een onderdeel van die opleiding werd gegeven door Lyudmila Smolyakova, een Russische zwemster, die ook aan ijszwemmen doet. De toekomstige agenten leren hun grenzen te verleggen met het zwemmen in koud water. Daarnaast worden er oefeningen gedaan, die een goede doorstroming van het bloed bevorderen en nog het meeste lijken op de dagelijkse oefeningen, die we kennen uit China. Ramzan laat zien, dat het controleren van de ademhaling heel belangrijk is bij deze ‘workout’.

Lees donderdag 18 februari het complete artikel met de Laarbeekse Iceman in DeMooiLaarbeekKrant. Wie nu al meer wil weten van deze manier van leven, kan zoeken op de Youtubefilmpjes van Wim Hof, maar wil je van iemand in je eigen omgeving horen hoe je het beste kunt beginnen, neem dan eens contact op met Ramzan: ramzan68@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding