Afbeelding

Peter loopt toch de optocht, in z’n eendje

Activiteiten & Evenementen

Mariahout/Lieshout - Dit jaar geen optocht tussen Raopersgat en ’t Heidurp. De anders zo barre tocht over ’t Ginderdoor wordt dit jaar toch door een eenling bedwongen. Peter van der Burgt laat het er niet bij zitten. Hij doet de langste optocht van Laarbeek dit jaar in zijn eentje.

De lucht is blauw, de sneeuw sereen. Niets verraadt dat er eigenlijk deze zondag een optocht voorbij had moeten komen. Deze datum wordt sinds jaar en dag aangekondigd in Heidurps meest gelezen jaarblad ‘D’n Heizot’. Nu loopt door verlaten straten enkel een eenzaam eendje te waggelen. Hier en daar knoopt hij een praatje aan met mensen die hem enthousiast begroeten. Peter van der Burgt is begonnen aan zijn lange solonaise. Onder het genot van een potje bier komt Peter op de beste ideeën. Eenmaal op de fiets poppen de beste leuzen op die hij thuis noteert in een schriftje. Al vanaf 2001 loopt Peter als solist mee in de optocht. In Maarten Gloudemans en Bart Corsten ziet hij zijn grootste concurrenten.

Concurrenten op de loer?
Peter is niet bang dat Maarten of Peter zijn eenmansactie gaan ‘verpesten’ door achter hem aan te lopen. Zelfs niet dat Maarten of Bart achter hem aan komen lopen met een autoband (in hun geval makkelijk aan te komen) met: ‘Wij hebben een band met Peter.’ Peter gaat ervan uit dat hij werkelijk in zijn eentje gaat lopen. Ooit hadden Bart en hij hetzelfde thema. Bart had het jaar daarvoor de prijs voor de individuele lopers gewonnen en kwam het jaar daarna helemaal in het verband gewikkeld met: ‘Vorig jaar was ik bitter’. Peter had toen toevallig; ‘Volgend jaar ben ik bitter’ bedacht. Toch hebben de ‘heren’ los van elkaar goede ideeën en maken ze de optocht kleurrijk.

Nieuwe carnaval, nieuwe kansen
Volgend jaar komt er hopelijk weer een nieuwe kans om de ludieke strijd aan te gaan. Deze keer niet op pvc rolletjes of met een ladder. Volgens Peter waren die twee grappen minder geslaagd omdat de rolletjes ervoor zorgden dat hij de optocht bijna niet kon lopen en de ladder gewoonweg te zwaar was om bijna 7 kilometer mee te zeulen. ‘Ik geef een rondje’ was daarentegen een succes. De interactie met mensen aan de kant werd volledig benut. Gelukkig wordt hij ook nu, in Mariahout, op een aantal plekken enthousiast toegeroepen: “Zet hem op, Peter!” Met snavel vooruit vertrekt hij vanuit ’t Heidurp richting het Ginderdoor, om op zijn barre tocht hier en daar wat gerstenat te scoren. Die Peter, dat is me er eentje!

Afbeelding