Bernard en Dora Donkers
Bernard en Dora Donkers

Het geheim van 50 jaar bij elkaar? “Elkaar de vrijheid geven”

Algemeen

Lieshout - In een gezellige woning naast de boerderij, die wordt bestierd door hun zoon Antwan, wonen de 72-jarige Bernard Donkers en zijn vrouw Dora van 73. Nadat zij op 18 februari 1971 trouwden, kregen zij behalve zoon Antwan nog een dochter: Daniëlle. Inmiddels hebben ze zeven kleinkinderen.

In de tijd, dat Bernard en Dora elkaar leren kennen gaan de meesten in de buurt uit in Mariahout. Ook Dora uit Nijnsel komt naar Mariahout om te dansen. Dat kan bij de twee danszalen in het dorp, die tegenover elkaar liggen. De ene week is het dansen bij Govers en de andere keer moeten de danslustigen naar Vesters. Bernard is timmerman, maar komt meer om te kijken dan voor het dansen. Dora danst daarentegen graag en is met een groep vriendinnen elk weekend van de partij. Annie, het jongste zusje van Dora en in die tijd twee jaar oud, was graag bij Bernard en zat vaak op zijn knie. “Nog steeds staat een trouwfoto met Annie als bruidsmeisje op zijn nachtkastje”, vertelt Dora. Het - voor de wet - trouwen vindt plaats in Sint Oedenrode op 29 december 1970, maar het feest na de mis in Nijnsel op 18 februari is in Mariahout bij Vesters.

Droom
Dora groeit op als oudste van de tien kinderen op de boerderij. Daar leert ze alle kneepjes van het werken op een agrarisch bedrijf met koeien en varkens. Naast het werk volgde ze de huishoudschool en cursussen op het gebied van algemene ontwikkeling aan de Mater Amabilis-school. Als Dora gaat trouwen is het voor haar ouders moeilijk, want ze denken Dora’s hulp niet te kunnen missen. Omdat het kinderaantal bij Dora thuis groot is, is de jongste telg nog maar zeven jaar oud bij het trouwfeest: “Dat betekende voor de jongeren ook chips op tafel.” Bernard volgt LTS timmeren en wordt timmerman. Samen wonen ze in een huis aan de Opstal in Aarle-Rixtel. Als de mogelijkheid zich voordoet om aan de Beemdkant te gaan wonen, bouwt Bernard eigenhandig een huis met een stal. Daar beginnen ze een klein boerenbedrijf. Bernard werkt echter gewoon door als timmerman. Dora heeft genoeg kennis van het boerenbedrijf om overdag de honneurs waar te nemen. ’s Avonds kan Bernard dan bijspringen. Langzamerhand realiseert hij toch zijn droom: een eigen bedrijf. Er wordt uitgebreid en de boerderij groeit uit tot een zeugen- en vleesvarkensbedrijf. In 2011 heeft zoon Antwan het bedrijf overgenomen. Sindsdien runt hij het bedrijf samen met zijn vrouw Daniëlle. Ja, de schoondochter van Dora en Bernard heeft dezelfde naam als hun eigen kind.

Geen onenigheid
Nadat ze het wat rustiger krijgen met de beslommeringen van het bedrijf, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Dora is actief als vrijwilliger bij de groep van activerend huisbezoek voor thuiswonende ouderen. Bernard is voorzitter van de Mariahoutse Liederentafel en tevens lid van muziekgroep De Vrolijke Vijf. Het geheim van 50 jaar bij elkaar? “Elkaar de vrijheid geven: Dora was veel weg, en ik niet veel thuis”, aldus Bernard, “Dan is er weinig kans op onenigheid”.

Bernard en Dora Donkers