John Schepers, tijdens een van de ritjes op een DUOfiets.
John Schepers, tijdens een van de ritjes op een DUOfiets.

Crowdfunding gestart voor een DUOfiets voor John Schepers

Algemeen

Aarle-Rixtel - Sinds een paar maanden woont de partner van Jet Scheepers, John, in verzorgingshuis Mariëngaarde in Aarle-Rixtel. Via de gemeente Helmond kregen ze in november 2019 een DUOfiets in bruikleen. Dat is een fiets waar twee mensen naast elkaar kunnen zitten. Met de verhuizing naar Aarle-Rixtel heeft de gemeente Helmond besloten dat de fiets weer ingeleverd moet worden.

Tot grote vreugde en na lang keihard knokken, kregen Jet en John in november 2019 een DUOfiets in bruikleen van de gemeente Helmond. Bij John werd dertien jaar geleden Parkinson vastgesteld. “Maar helaas bleef het daar niet bij”, zegt Jet Scheepers. Wat volgde: dementie gerelateerd aan de Parkinson, darmkanker, chronische leukemie en zeer ernstige visuele problemen. Het zicht van John is nog maar zo’n 25 procent.

Niet meer thuis wonen
Twaalf jaar lang zorge Jet met heel veel liefde voor haar man. Maar helaas kon ze de intensieve zorg zelf niet meer doen. In oktober werd John daarom opgenomen op de somatische afdeling van zorgcentrum Mariëngaarde in Aarle-Rixtel. Door alle beperkingen zijn er niet veel activiteiten meer die John kan ondernemen. Hobby’s als schilderen, wandelen, gitaar spelen, spelen met de kleinkinderen of autorijden kan niet meer. Gelukkig kan hij zich wel vermaken met muziek luisteren en als het goed weer is en er komt bezoek, lekker naar buiten in de rolstoel. “John is altijd al een buitenmens geweest. Ruim 30 jaar fietste hij dagelijks op en neer naar zijn werk in het ziekenhuis in Geldrop, dat is zo’n 32 kilometer per dag”, vertelt Jet.

DUOfiets
Door zijn liefde voor het buiten zijn, wandelen en fietsen kwam ook het idee voor de DUOfiets. Na keihard knokken kregen ze in 2019 via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een DUOfiets in bruikleen. “In een jaar tijd fietsten we bijna 1800 kilometer met de DUOfiets.” Met de verhuizing van John naar Laarbeek, lijkt hier een einde aan te komen. De gemeente Laarbeek geeft geen indicatie af, omdat de aanvraag niet past in het Wmo-beleid. “In Laarbeek is besloten dat een dergelijke voorziening behoort tot de algemene voorzieningen. Dat betekent dat mensen hier zelf verantwoordelijk voor zijn als ze hier recreatief gebruik van willen maken. Uiteraard willen we als gemeente wel de mogelijkheid bieden voor een dergelijke doelgroep om ook te kunnen fietsen. Daarom staat in iedere kern een DUOfiets die voor 5 euro per dagdeel gebruikt mag worden”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

John en Jet hebben de mogelijkheid gekregen om de fiets uit Helmond voor bijna 7000 euro over te nemen. “De reden om een crowdfunding te starten. Het is een aanzienlijk bedrag dat je natuurlijk niet zomaar hebt liggen.” Wat betreft John en Jet is de fiets niet alleen voor hen, maar mogen ook andere mensen die ‘genietmomentjes’ gaan ervaren. “Zonde als de fiets stil staat, terwijl in het verpleegtehuis bij John zoveel meer mensen zijn die ervan kunnen genieten. Mocht ik met deze actie het geld bij elkaar krijgen, dan zal ik de fiets na het overlijden van John ook schenken aan het verpleeghuis”, aldus Jet. Inmiddels is er ruim 5000 euro ingezameld. Wilt u ook een donatie doen, kijk dan op getfunded.nl.