Winnares Fenna van de Meulengraaf.
Winnares Fenna van de Meulengraaf.

Fenna van de Meulengraaf voorleeskampioen van Laarbeek

Onderwijs

Laarbeek - Bibliotheek De Lage Beemden organiseerde vorige week de jaarlijkse voorleeswedstrijd, voor het eerst digitaal. Normaal gesproken komen de voorleeskampioenen van de Laarbeekse basisscholen samen met hun klas naar een locatie in Laarbeek om, gezeten in de voorleesstoel en aangemoedigd door hun fans, hun voorleeskunsten te laten horen aan een deskundige jury. Vanwege alle geldende coronamaatregelen mocht dat dit jaar helaas niet.

Bibliotheek De Lage Beemden wilde echter dit grootste voorleesfeest van het jaar niet overslaan en bedacht een digitaal alternatief. De acht voorleeskampioenen (alle Laarbeekse scholen deden mee) hebben een filmpje opgenomen waarin ze zichzelf voorstellen, hun boek introduceren en een fragment voorlezen. Dit alles volgens de regels van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze filmpjes zijn door de bibliotheek in een afgeschermde YouTube omgeving geplaatst. De link hiervan is gedeeld met alle deelnemende klassen en natuurlijk de jury, die ook dit jaar weer bestond uit burgemeester Van der Meijden als juryvoorzitter, Mirjam van den Tillart (voorleesvrijwilligster bij de bibliotheek) en Erik Adema (voorzitter van de Raad van Toezicht van Bibliotheek De Lage Beemden en directeur van basisschool De Rietpluim in Nuenen). Op deze manier kon iedereen elkaars voorleesfragment toch horen.

Vertrouwelijk
Op woensdagochtend kwam de jury in een Zoom-meeting bijeen en heeft daar vertrouwelijk alle kandidaten besproken en een winnaar gekozen. Hierna kwamen alle voorleeskampioenen en hun klas ook in Zoom. De juryleden hebben over elke kandidaat iets verteld waarop ze goed scoorden. Uiteindelijk maakte de juryvoorzitter de winnares bekend: Fenna van de Meulengraaf van de Bernadetteschool in Mariahout. Fenna las een fragment voor uit het boek Niek de Groot flikt het ‘m weer van Lincoln Pierce.

Inmiddels was lees- en mediacoach Angelique Biemans van de bibliotheek in Mariahout gearriveerd, om live in de Zoomsessie aan Fenna de oorkonde en wisselbeker te overhandigen en tevens de uitnodiging voor de volgende – eveneens digitale – ronde in Goirle, op 27 maart aanstaande. Hoewel dit onder de huidige omstandigheden een goede alternatieve manier was, hopen zowel de bibliotheek als de scholen dat er volgend jaar weer een groot live voorleesfeest georganiseerd kan worden.