Afbeelding
Foto: Jasper van den Wildenberg

Enquête onder ondernemers over ondernemersfonds

Financieel & Economie

Laarbeek - Komende week valt ie bij zo'n 1100 Laarbeekse ondernemers in de (post)bus. Een enquête over het Ondernemersfonds. De enquête is afgesproken met de gemeenteraad van Laarbeek en zal meegenomen worden in het besluit dat dit jaar genomen moet worden over het doorgaan van het Ondernemersfonds, dat dan vijf jaar bestaat.

In 2016 werd door de gemeenteraad besloten tot het invoeren van het Ondernemersfonds, mede op verzoek van enkele ondernemersverenigingen. Elke ondernemer die zakelijk OZB afdraagt, betaalt mee aan het fonds, zo'n 30 euro per 100.000 euro van de pandwaarde. Het fonds werd in het leven geroepen om de organisatiekracht te versterken en uitvoeringskracht van het bedrijfsleven te versterken, zowel profit als non-profit (onderwijs, zorg, sport en cultuur).

Jack Vlaming is secretaris van het Ondernemersfonds. "Bij het opzetten van het fonds was er veel scepsis, maar ik denk dat het Ondernemersfonds zijn waarde inmiddels wel heeft bewezen. De laatste twee jaar zijn we ook veel transparanter geworden en is er nog meer openheid zodat iedereen kan zien wat er met het geld, publiek geld gedaan wordt."

Het Ondernemersfonds draagt onder meer bij aan het verhogen van de sfeer in winkelcentra met LEDkerstverlichting en hanging baskets. Het zorgt voor verbinding van de lokale arbeidsmarkt en het onderwijs. Stimuleert maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulair ondernemen (bijvoorbeeld met het ondersteunen van investeringen voor zonnepanelen). En het Ondernemersfonds denkt mee aan het verbeteren van verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid.

Onder inwoners van Laarbeek werd onlangs al een enquête gehouden. Daaruit bleek dat de waardering voor de projecten die met hulp van het Ondernemersfonds worden uitgevoerd, zeer gewaardeerd worden. De enquête onder de betalende ondernemers wordt meegenomen in het uiteindelijk besluit van de gemeenteraad later dit jaar over het wel of niet doorgaan met het fonds.