Sanne Sijbrandij en Remy van Melfoort
Sanne Sijbrandij en Remy van Melfoort Foto: Mark Barten

Zorgboerderij De Broekse Hoeve brengt mens en dier samen

Zakelijk

Mariahout - In het verleden heeft Sanne Sijbrandij het al talloze keren gezien: dat mensen helemaal opleven in de nabijheid van dieren. Haar passie voor dieren combineert ze sinds 1 maart met het helpen van mensen. Dat doet Sanne met De Broekse Hoeve, de zorgboerderij in Mariahout die ze met haar vriend Remy van Melfoort runt.

Door de ramen van de nog nieuw ruikende keuken van de boerderijwoning van Sanne en Remy heb je een fraai uitzicht op het Mariahoutse platteland. Af en toe trippelt er een uitgelaten hond voorbij of zie je in de verte een tractor rijden, maar veel hectischer wordt het niet; het is de ideale plek om tot rust te komen. En het is natuurlijk geen toeval dat Sanne en Remy juist dáár hun zorgboerderij openen.

Rust en regelmaat
Sanne (23) vertelt waarom ze een zorgboerderij willen bestieren. “Mijn broertje heeft PDD-NOS (een niet-gespecificeerde vorm van autisme, red.). Om rust en regelmaat te ervaren, ging hij regelmatig naar een zorgboerderij in Wintelre. Ik ben daar ook gaan werken, want ik vond het leuk om met dieren en mensen bezig te zijn. Ik ben ook afgestudeerd in de dierensector, met paard en koe als specialisatie. Als aanvulling daarop ben ik nu bezig met de opleiding tot paardencoach. Paardencoaching is het coachen van mensen door gebruik te maken van paardenspiegeling. Mensen kunnen dan met hun hulpvraag bij mij terecht.”

Na haar opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is Sanne de zorg in gegaan. “Zowel de zorg als de veehouderij vind ik erg interessant. Door onze zorgboerderij te beginnen, komt alles samen. We laten hier, in onze eigen omgeving, mensen tot rust komen en ontdekken samen hun kwaliteiten. Dieren spelen daarin een belangrijke rol.”

“We laten hier, in onze eigen omgeving, mensen tot rust komen
en ontdekken samen hun kwaliteiten”

Dieren als uitlaatklep
De jonge onderneemster vertelt dat ze vroeger veel werd gepest. “In die tijd waren dieren een uitlaatklep voor me. Ik was nooit een prater, maar mijn paard vertrouwde ik mijn diepste geheimen toe. Ik heb ook een jongen gekend die zich alleen maar kon uiten door te gillen. Totdat hij een paard ging verzorgen; daaraan vertelde hij hele verhalen. Ik vind dat mooi om te zien. Je kunt wel naar een psychiater gaan, maar daar moet je ook praten. Sommige mensen voelen zich beter gehoord door een dier.”

Sinds afgelopen 1 maart is De Broekse Hoeve aangesloten bij Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ), een netwerk van zorgboerderijen. Bij Sanne en Remy kunnen cliënten vanaf achttien jaar, met een beperking, niet-aangeboren hersenletsel of een vorm van autisme, in een prikkelarme omgeving het buitenleven proeven, volgens een vast dagritme. “Als mensen het leuk vinden, kunnen ze helpen met het voeden van de kalfjes en het opstrooien van de stallen. Verder kunnen ze hier natuurlijk paardrijden en fijn met de honden wandelen. Lekker actief, dus. Mensen kunnen hier ook overnachten. We zijn kleinschalig en dat betekent één persoon tegelijk. Zo kunnen we de best mogelijke begeleiding bieden.”

Respect
In de visie van De Broekse Hoeve staat respect centraal. Sanne: “Respectvol omgaan met elkaar, de dieren en de natuur. We vinden het belangrijk om waardering voor een ander én voor jezelf te hebben. Plezier maken en rustig werken aan je zelfvertrouwen, daar gaat het hier om!”

Wil je meer weten over de werkwijze van De Broekse Hoeve? Neem dan een kijkje op hun even rustgevende als informatieve website: www.broekse-hoeve.nl


Afbeelding