Afbeelding
Foto: Mark Barten

Geen boetes meer bij de bieb

Algemeen

Laarbeek - Bibliotheek De Lage Beemden is vanaf nu boetevrij. Bibliotheekleden hoeven geen boete meer te betalen als zij materialen te laat inleveren.

Iedereen die lid van de bibliotheek is, heeft het waarschijnlijk wel eens meegemaakt: vergeten tijdig een geleend boek in te leveren. Zo’n boete wordt, ondanks het kleine bedrag, toch als erg vervelend ervaren. Bibliotheek De Lage Beemden wil een gastvrije en klantvriendelijke bibliotheek zijn en daar passen boetes niet bij.

Een boetevrije bibliotheek wil niet zeggen dat iedereen de boeken mag houden. Van leden wordt verwacht dat ze de materialen op tijd terugbrengen of verlengen. Bibliotheek De Lage Beemden attendeert hen hierop door middel van een herinneringsmail. Brengt de klant de materialen niet terug, dan krijgt hij of zij een rekening voor de vervanging van het boek (tegen nieuwprijs en bijkomende administratiekosten van 10 euro). Uit ervaring van andere bibliotheken blijkt dat het zover niet komt.

Door de boetevrije bibliotheek verbetert de dienstverlening van Bibliotheek De Lage Beemden nog meer. De medewerkers kunnen zich concentreren op het helpen van de bezoekers bij het vinden van een boek of het beantwoorden van een vraag. Een ander voordeel is dat er voor leden onder de 18 jaar helemaal geen drempels meer zijn om gebruik te maken van de bibliotheek. Bibliotheekleden die nog een boete hebben openstaan, wordt verzocht die nog te betalen. Dat kan via iDEAL of via pinbetaling in de bibliotheek.