Sophie Delemarre.
Sophie Delemarre.

Landelijke onderscheiding voor fysiotherapeute Fysio&Zo Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Fysiotherapeute Sophie Delemarre (26) van Fysio&Zo in Aarle-Rixtel is afgelopen week verrast met een landelijke prijs, de Chronisch ZorgNet Award 2021.

Chronisch ZorgNet is het landelijke netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma, hartaandoeningen en corona. Personen of instellingen die zich actief inzetten voor de zorg van patienten met deze niet-overdraagbare chronische aandoeningen (NCD’s) worden vanuit het Chronisch ZorgNet in de spotlight gezet. Deze stichting reikt jaarlijks een prijs uit aan iemand die opvalt door uitmuntende inzet, betrokkenheid en motivatie.

Nieuwe samenwerkingen
Delemarre ontvangt deze award voor haar inzet bij zowel Fysio&Zo in Aarle-Rixtel als Praktijk Fysiotherapie Zeeland. In beide praktijken heeft zij zich de afgelopen jaren ingezet voor het Chronisch ZorgNet. Zij is hiervoor dan ook door zowel collega’s als patiënten genomineerd. Haar enthousiasme naar patiënten toe om ze te motiveren werd hierin veelvuldig benoemd, als ook haar inzet om een netwerk met zorgverleners in beide regio’s op te zetten. Naast haar werkzaamheden als fysiotherapeute is zij altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen en bedenkt ze nieuwe initiatieven.

Om beweging te stimuleren heeft ze in Aarle-Rixtel met de collega’s een gratis wandelgroep opgericht, zodat patiënten ook buiten de behandeling in beweging blijven. Chronisch ZorgNet moedigt fysiotherapeuten aan om wekelijks te wandelen met patiënten ook al is het geen verzekerde of betaalde zorg.

Wandeling
Fysio&Zo begon ruim een jaar geleden, aan het begin van de eerste coronagolf, met de wekelijkse wandeling. Niet alleen patiënten van de praktijk maar ook andere deelnemers uit de regio sluiten aan en zo loopt een groep van circa 10 tot 15 deelnemers elke maandag een route door Aarle-Rixtel. "Deelname is gratis. Het is heel laagdrempelig en het blijft leuk. We noemen het walk en talk maar ook bijvoorbeeld serieuze vragen over fysiotherapie kunnen makkelijk tussendoor. Het is geen afspraak, het is niet verplicht en je hebt dus alleen gemotiveerde wandelaars." Inmiddels staat deze activiteit ook voor Uniek Sporten Brabant op de kaart.

Normaal gesproken had Sophie de Chronisch ZorgNet Award op het jaarlijkse congres gekregen. Het congres is dit jaar door corona wederom digitaal maar dat maakt de prijswinnares niet minder trots en gelukkig. "Ik was er gewoon heel stil van, maar vind het heel erg leuk dat er aan me gedacht is en dat mensen me hiervoor hebben opgegeven. Ik vind het gewoon fijn om mensen de beste versie van zichzelf te laten worden en te helpen zichzelf te verbeteren en als ik hierin kan bijdragen dan is dat mooi.’’